Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană UE blochează un acord NUCLEAR între Ungaria și Rusia

UE blochează un acord NUCLEAR între Ungaria și Rusia

UE blochează un acord NUCLEAR între Ungaria și Rusia
13 Mar 2015   •   00:35

Comisia Europeană a blocat acordul semnat în ianuarie între Budapesta și Moscova privind extinderea Paks, singura centrală nucleară ungară, care furnizează 40% din energia electrică consumată în această țară a UE, a relatat joi Financial Times, citat de AFP.

Potrivit cotidianului britanic care citează "trei surse apropiate discuțiilor", Comisia Europeană a urmat avizul Comunității Europene a Energiei Atomice (Euratom), care "a refuzat să aprobe planurile Ungariei de a importa exclusiv din Rusia energie nucleară".

Această decizie ar fi fost luată săptămâna trecută la o reuniune la Bruxelles a comisarilor europeni, potrivit acestor surse, și rezultatul ar fi blocarea întregului proiect de extindere Paks II.

Potrivit acordului semnat în ianuarie, Rusia trebuie să împrumute Ungariei până la 10 miliarde de euro, finanțând astfel aproximativ 80% din costul extinderii Paks.

Acest șantier, în valoare de 12,5 miliarde de euro, prevede construcția din 2018 a două reactoare de 1.200 MW fiecare, cu primul așteptat să intre în serviciu în 2023.

La începutul lunii martie, parlamentul ungar a ridicat de la 15 la 30 de ani durata în care acest acord nuclear controversat va trebui să rămână secret, stârnind furia opoziției care denunță condițiile de atribuire a proiectului operatorului public rus Rosatom — fără demararea unei licitații — și modalitățile de finanțare.

×
Subiecte în articol: acord nuclear blocat Ungaria Rusia
Parteneri
Guvernul vrea să renunțe la plafonarea de preț la gaze și curent
x close