Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană UE critică poziţia Rusiei în privinţa Ucrainei şi asigură că Acordul de Asociere este „încă pe masă”

UE critică poziţia Rusiei în privinţa Ucrainei şi asigură că Acordul de Asociere este „încă pe masă”

UE critică poziţia Rusiei în privinţa Ucrainei şi asigură că Acordul de Asociere este „încă pe masă”
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    25 Noi 2013   •   18:01

Uniunea Europeană a denunţat, luni, poziţia Rusiei în problema semnării de către Ucraina a Acordului de Asociere şi, în acelaşi timp, a dat asigurări că oferta europeană este „încă pe masă”, informează AFP, citată de Agerpres.

„Ucraina trebuie să decidă liber ce tip de angajament doreşte cu Uniunea Europeană. Dezaprobăm categoric poziţia şi acţiunile Rusiei în această privinţă”, se arată într-un comunicat comun al preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi al şefului Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Cele doi oficiali europeni au mai precizat „oferta semnării unui acord de asociere şi de creare a unei zone de liber schimb fără precedent este încă pe masă”.

„Cunoscând presiunile externe suportate de Ucraina, noi credem că argumentele pe termen scurt nu trebuie să fie ocultate de beneficiile pe termen lung pe care ar putea să le aducă acest parteneriat”, se mai menţionează în comunicat.

„Relaţiile mai puternice cu Uniunea Europeană nu se fac în detrimentul relaţiilor dintre partenerii noştri din Est şi alţi vecini ai lor, precum Rusia”, au ţinut să sublinieze Van Rompuy şi Barroso.

UE este „întotdeauna dispusă să clarifice cu Rusia impactul pozitiv reciproc al dezvoltării comerţului şi schimburilor cu vecinii noştri”, dau asigurări liderii europeni.

Reacţia preşedinţilor Consiliului European şi Comisiei Europene survine după ce guvernul de la Kiev a decis, săptămâna trecută, „suspendarea procesului de pregătire a Acordului de Asociere între Ucraina şi UE” şi „relansarea relaţiilor economice cu Rusia şi cu alte state membre din CSI”.

Acordul de Asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană, ce urma să fie semnat la summitul din 28 şi 29 noiembrie de la Vilnius, a făcut, în ultimele săptămâni, obiectul unei intense lupte de influenţă între Rusia şi UE.

Rusia a fost acuzată de mai multe ţări occidentale că exercită presiuni asupra Ucrainei pentru ca fosta republică sovietică să renunţe la apropierea de UE, acuzaţii respinse de Moscova.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close