Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Van Rompuy: Partidele politice care susţin integrarea europeană vor obţine majoritatea la alegerile pentru PE

Van Rompuy: Partidele politice care susţin integrarea europeană vor obţine majoritatea la alegerile pentru PE

Van Rompuy: Partidele politice care susţin integrarea europeană vor obţine majoritatea la alegerile pentru PE
de M.T.    |    17 Feb 2014   •   15:36

Partidele politice care susţin procesul de integrare europeană vor obţine majoritatea voturilor la alegerile pentru Parlamentul European (PE), care vor avea loc în luna mai, a afirmat preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, într-un interviu pentru La Libre Belgique, citat de Agerpres.

„Potrivit sondajelor, la alegerile pentru Parlamentul European, partidele politice care susţin integrarea europeană vor obţine majoritatea, care este posibil să nu fie una covârşitoare, dar va fi una substanţială”, a spus Van Rompuy.

Preşedintele Consiliului European acceptă că, într-o serie de ţări ale Uniunii Europene (UE), politicienii de extremă dreapta şi euroscepticii se bucură de sprijinul a 25% din electorat, dar acest lucru arată că „alţi 75% au o altă părere”.

De asemenea, oficialul european a precizat că, printre adversarii integrării europene, cota celor care se pronunţă pentru ieşirea ţărilor lor din UE şi din zona euro reprezintă o minoritate.

În cadrul actualului Parlament European a fost înfiinţată fracţiunea euroscepticilor, care îl are în frunte pe liderul Partidului Independenţei din Marea Britanie, Nigel Farage, şi care reuneşte 32 de parlamentari.

Naţionaliştii europeni şi adversarii integrării s-au reunit în prezent într-o alianţă politică, pentru a face front comun în timpul viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European.

Problema principală a alegerilor pentru PE pare a fi însă prezenţa scăzută la vot, în scădere evidentă. La ultimul scrutin, în 2009, respectivul indice s-a redus până la procentul record de 43,5%.

În opinia analiştilor, acest lucru oglindeşte reticenţa europenilor în faţa extinderii UE şi faptul că ei nu înţeleg structura din ce în ce mai complicată a comunităţii.

Activitatea sporită a forţelor protestatare la alegeri, sprijinul de care beneficiază partidele naţionaliste, populiste şi de extremă dreapta, situat la nivelul a circa 25% din electoratul UE în condiţiile unei prezenţe de circa 40%, ar putea, în opinia experţilor, să aibă consecinţe imprevizibile.

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close