Antena 3 CNN Externe Universitatea chineză a lui Orban de la Budapesta dă naștere unui război ideologic

Universitatea chineză a lui Orban de la Budapesta dă naștere unui război ideologic

Proiectul controversat al deschiderii la Budapesta a unei filiale a universității chineze Fudan a adus în atenția publicului din Ungaria, înaintea alegerilor parlamentare din 2022, relațiile premierului Viktor Orban cu Beijingul, și nu într-un mod favorabil premierului.

Universitatea chineză a lui Orban de la Budapesta dă naștere unui război ideologic
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    12 Iul 2021   •   10:57

După ce Orban a bătut palma cu Beijingul pentru a înființa la Budapesta campusul unei universități chineze, primarul de opoziție al Budapestei vrea să redenumească străzile din jurul campusului.

Numele noi propuse de primar sunt  Strada Free Hong Kong, Strada Dalai Lama și Strada Martirilor Uiguri – toate alese special pentru a irita China.

Forțele unite de opoziție din Ungaria boicotează deschiderea campusului universității Fudan, susținând că un asemenea eveniment e emblematic pentru ruperea țării, sub regimul Orban, de valorile democratice occidentale.

Construirea, până în 2024, a filialei din Budapesta a universității cu sediul în Shanghai ar costa 1,8 miliarde de dolari.

Potrivit unor documente dezvăluite publicului, Guvernul ar acoperi 1,5 miliarde din costuri, printr-un împrumut făcut la o bancă chineză, și ar urma să folosească firme din China pentru realizarea proiectului.

Subiectul universității chineze a lansat o dezbatere aprinsă și intensă și a dus la unirea opoziției în vederea alegerilor de anul viitor.

Acestea par, acum, să fie primele cu o miză reală pentru opoziție, după victoriile categorice înregistrate de Orban începând din 2010.

Opoziția a ajuns partidul lui Orban (Fidesz) în sondaje, iar ce pare a fi „prietenia” acestuia cu China s-a transformat în prima mare dezbaterea electorală dintr-o campanie de durată.

Gergely Karacsony, primarul Budapestei și principalul adversar politic al lui Viktor Orban, a declarat că ”utilizăm spațiul de manevră politică pe care îl avem la dispoziție pentru a susține idealurile libertății și solidarității.

Asta nu exclude o colaborare pragmatică cu China, dar să folosim banii contribuabililor pentru a construi Universitatea Fudan e prea mult”.

 

×
Subiecte în articol: China Viktor Orban proteste
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close