Unul din piloţii avionului prăbuşit la San Francisco nu a putut vedea pista din cauza înclinării aparatului de zbor

de M.T.    |    10 Iul 2013   •   10:31
Unul din piloţii avionului prăbuşit la San Francisco nu a putut vedea pista din cauza înclinării aparatului de zbor Foto: Intact Images/EPA

Aparatul Boeing 777 al companiei sud-coreene Asiana Airlines, prăbuşit sâmbătă la San Francisco, era atât de înclinat spre coadă încât unul dintre piloţi nu putea să mai vadă pista de aterizare, au anunţat, marţi, autorităţile americane după ce i-au interogat pe unii dintre membrii echipajului, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Accidentul zborului 214, soldat cu doi morţi şi 182 de răniţi, a avut loc după ce coada avionului a lovit un dig ce separa pista de aterizare de suprafeţele de apă dimprejur, în golful San Francisco.

De asemenea, avionul s-a apropiat de pistă cu o viteză mult prea mică faţă de cea normală şi zbura prea jos, a stabilit deocamdată agenţia americană pentru siguranţa transporturilor (NTSB), care are ca misiune să determine cauzele prăbuşirii.

Preşedintele NTSB, Deborah Hersman, a precizat în cadrul unei conferinţe de presă organizate marţ că doi dintre piloţi au fost interogaţi luni şi ceilalţi doi marţi.

Pilotul care se afla la manşă în vederea aterizării a confirmat că zborul de sâmbătă a fost „prima sa experienţă operaţională pe un Boieng 777”. La rândul său, supervizorul acestuia a cafirmat că zborul „a fost primul ca pilot instructor”.

Cel de-al treilea pilot prezent în cockpit în momentul prăbuşirii - al patrulea, a cărui prezenţă nu era necesară, conform preşedintei NTSB, se afla în cabină - a explicat că „nu putea să vadă pista de pe scaunul unde se afla”, situat în partea din spate a cockpitului.

„Aparatul era înclinat şi nu putea să vadă pista”, a spus Deborah Hersman.

Luni, Hersman a avertizat despre pericolul de a se trage concluzii pripite şi a afirmat că este „prea devreme pentru a trage concluzia că a fost o greşeală de pilotaj, deoarece mai sunt multe lucruri pe care le ignorăm”.

Ea a precizat că piloţilor nu li s-au prelevat încă probe pentru analize toxicologice.

Din cei trei piloţi prezenţi în cockpit, unul singur a fost spitalizat din cauza unei coaste fracturate, ceilalţi doi scăpând nevătămaţi.

Marţi, din cei 182 de răniţi, cel puţin cinci erau în continuare în stare critică, potrivit San Francisco General Hospital.

x close