Antena 3 CNN Externe UPDATE: Majordomul Papei a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare

UPDATE: Majordomul Papei a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare

UPDATE: Majordomul Papei a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
06 Oct 2012   •   14:02
Update 14:00 - Majordomul Papei, Paolo Gabriele, urmărit pentru "furtul în formă agravată" a sute de documente confidenţiale, a fost condamnat sâmbătă la un an şi jumătate de închisoare de Tribunalul Vaticanului, relatează AFP.
   
Tribunalul l-a condamnat pe acuzat la trei ani de închisoare dar a redus imediat pedeapsa la jumătate.
   
Preşedintele tribunalului, Giuseppe Dalla Tore, a explicat că pedeapsa a fost redusă "din cauza profesiei sale în serviciul" Papei, a "convingerii - pe care judecătorul a considerat-o eronată - că a servit Biserica", "a comportamentului său în timpul procesului" şi "a conştientizării faptului că l-a trădat pe Papă".
   
Anterior, majordomul, împotriva căruia procurorul a cerut trei ani de închisoare, a declarat sâmbătă că a acţionat din "dragoste faţă de Biserică" şi că "nu este un hoţ".
   
Avocata Cristina Arru a cerut, la rândul său, să se schimbe încadrarea faptei din "furt" în "însuşire în mod ilicit" sau, dacă va fi reţinută infracţiunea de "furt", Gabriele să fie condamnat la pedeapsa minimă prevăzută pentru furtul simplu, respectiv trei zile de închisoare.
   
"El a comis un act, cu siguranţă, condamnabil şi ilicit dar a vrut să ajute, nu să dăuneze Bisericii", a afirmat ea.

Update 13:20
- Procurorul tribunalului Vaticanului a cerut sâmbătă trei ani de închisoare pentru majordomul Papei, Paolo Gabriele, urmărit pentru "furtul în formă agravată" a sute de documente confidenţiale, relatează AFP.
   
"Cerem trei ani de închisoare şi o interdicţie definitivă dar limitată" de a exercita funcţii cu responsabilitate în administraţia publică, a declarat procurorul Nicola Picardi în cadrul ultimei audieri în procesul Vatileaks privind scurgerea de informaţii care a adus la lumină intrigi şi tensiuni la cel mai înalt nivel la Vatican.

---------------

Tribunalul din Vatican va pronunţa sâmbătă verdictul în procesul majordomului Papei, Paolo Gabriele, urmărit pentru "furt în formă agravată" de documente confidenţiale în cazul Vatileaks, la încheierea unui proces fără precedent care a durat o săptămână, relatează AFP.
   
Paolo Gabriele, fost angajat model în vârstă de 46 de ani, a ascuns în apartamentul său peste 1.000 de scrisori, faxuri şi texte diverse, unele semnate chiar de Papă, potrivit Jandarmeriei Vaticanului.
   
El riscă de la câteva luni până la patru ani de închisoare, la încheierea primului proces public la Vatican, în care a depus mărturie inclusiv secretarul personal al Suveranului Pontif, Monseniorul Georg Gänswein. El va avea posibilitatea de a face apel, ceea ce i-ar permite să evite ispăşirea pedepsei cu închisoare în Italia.
   
Cea de-a patra audiere - după cele de sâmbătă, marţi şi miercuri - s-a deschis sâmbătă dimineaţa, ca toate celelalte, în prezenţa unui grup restrâns de zece jurnalişti în micuţa sală a tribunalului din Vatican.
   
Aceşti jurnalişti vor informa şi ceilalţi reprezentanţi ai presei despre rechizitoriu, pledoarie şi ultimele cuvinte ale acuzatului. Apoi, cei trei judecători se vor retrage pentru a delibera şi a pronunţa verdictul, în cursul zilei.
   
Paolo Gabriele, supranumit "Paoletto", a mărturisit că a sustras documentele. Dar el a respins acuzaţia de furt în formă agravată, singurul cap de acuzare reţinut împotriva lui în acest proces. El s-a declarat în schimb vinovat pentru că a trădat încrederea Papei, pe care vroia să îl "ajute" şi pe care îl credea "manipulat".
   
Desfăşurarea procesului, prezidat de Giuseppe Dalla Torre, a fost criticată. Concentrându-se strict asupra unui cap de acuzare împotriva majordomului, cel de "furt în formă agravată", acesta a împiedicat menţionarea oricărui alt aspect al cazului Vatileaks, o scurgere masivă de documente confidenţiale care a scos la suprafaţă diviziunile şi problemele din cadrul Curiei.

×
Subiecte în articol: apel inchisoare incredere
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close