Antena 3 CNN Externe UPDATE: Manifestanţii din Kiev au DISTRUS o statuie cu Lenin

UPDATE: Manifestanţii din Kiev au DISTRUS o statuie cu Lenin

UPDATE: Manifestanţii din Kiev au DISTRUS o statuie cu Lenin
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
08 Dec 2013   •   18:25
UPDATE: Protestatarii din Kiev au dărâmat un monument ridicat în cinstea lui Lenin, după ce în urmă cu o săptămâna au încercat să facă acelaşi lucru, dar au fost împiedicaţi de jandarmi. 


-----------

Aproximativ 200.000 de manifestanţi proeuropeni s-au adunat, duminică, în Piaţa Independenţei din Kiev, cerând demisia preşedintelui Viktor Ianukovici, relatează AFP, conform Mediafax.
Viktor Ianukovici a renunţat, în urmă cu două săptămâni, la negocierile pentru semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, existând indicii că ar încerca să apropie Ucraina de aderarea la uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

Opoziţia ucraineană a afirmat, sâmbătă, că preşedintele Viktor Ianukovici, la presiunea tot mai mare a străzii după o vizită cu o zi înainte în Rusia, intenţionează să semneze în viitorul apropiat un acord de aderare a Ucrainei la Uniunea Vamală, iniţiată de Moscova, relatează AFP, conform Mediafax. 

"Potrivit informaţiilor noastre, proiectul unui acord privind parteneriatul strategic (cu Rusia, n.red.) este pregătit, el a fost parafat, dar Ianukovici nu a îndrăznit să îl semneze", a declarat unul dintre liderii opoziţiei, Arseni Iaţeniuk, în cadrul unei conferinţe de presă la Kiev.
"El intenţionează să facă acest lucru la 17 decembrie" la Moscova, unde este prevăzută în ziua respectivă o reuniune a comisiei interstatale ruso-ucrainene, a afirmat Iaţeniuk, potrivit căruia documentul prevede tocmai aderarea Ucrainei la Uniunea Vamală. 
"Semnarea oricărui acord de creare a unei noi Uniuni Sovietice va conduce la scindare în ţară" şi va provoca manifestaţii de protest "de anvergură mult mai mare" decât cele care au reunit în ultimele zile mii de persoane pe străzile din Kiev, a avertizat el. 
"Viktor Ianukovici nu are niciun drept şi nici puterea de a semna un acord de aderare a Ucrainei la Uniunea Vamală în numele poporului ucrainean", a subliniat el. 
Ianukovici a mers vineri, într-o scurtă vizită în Rusia, pentru a discuta cu omologul său rus Vladimir Putin despre "parteneriatul strategic" dintre Kiev şi Moscova, după suspendarea unui Acord de Asociere cu UE.
 

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close