Antena 3 CNN Externe Uraganul Ian a făcut dezastru în Florida | Inundaţii catastrofale şi peste 2 milioane de case fără curent

Uraganul Ian a făcut dezastru în Florida | Inundaţii catastrofale şi peste 2 milioane de case fără curent

Bilanțul deceselor provocate de uraganul Ian în Florida nu poate fi calculat încă. Pagubele sunt uriașe, iar autoritățile spun că ar putea fi cel mai mare dezastru natural din statul american.

Uraganul Ian a făcut dezastru în Florida | Inundaţii catastrofale şi peste 2 milioane de case fără curent
Sursa foto: Hepta | Abaca Press
de Alin Tarnovschi    |    30 Sep 2022   •   08:11

Uraganul avansează spre nord și ar putea provoca alte dezastre, potrivit Reuters.

Ian, una dintre cele mai puternice furtuni care a lovit vreodată partea continentală a SUA, a inundat comunitățile de pe Coasta Golfului și a lăsat fără curent electric milioane de oameni din Florida. Ulterior, a traversat peninsula spre Oceanul Atlantic, unde și-a recăpătat puterea înainte de a atinge din nou pământul în Carolina de Sud.

Bilanțul victimelor din Florida este incert. La o conferință de presă, guvernatorul Ron DeSantis a recunoscut că unele persoane au pierit, dar a a refuzat să facă speculații înainte de confirmarea oficială.

"Suntem siguri că vom avea decese în urma acestui uragan", a spus el.

Președintele Joe Biden a mers la sediul Agenției Federale pentru Managementul Situațiilor de Urgență (FEMA) din Washington și a declarat că Ian s-ar putea dovedi a fi cel mai mortal din istoria statului.

"Cifrele sunt încă neclare, dar auzim primele rapoarte despre ceea ce ar putea fi pierderi substanțiale de vieți omenești", a declarat Biden.

În comitatul Charlotte, grav afectat, un purtător de cuvânt al departamentului șerifului a confirmat mai multe decese, dar nu a avut o cifră sigură. Autoritățile din comitatul Sarasota investigau două posibile decese legate de furtună, a declarat un alt purtător de cuvânt.

Peste 2,3 milioane de locuințe și întreprinderi din Florida au rămas fără curent electric, potrivit site-ului PowerOutage.us.

Statele Georgia, Carolina de Sud și Carolina de Nord se pregătesc de impact deoarece Ian se îndreaptă către ele, venind din Oceanul Atlantic unde și-a sporit puterea.

Furtuna ar urma să atingă din nou pământul vineri, la nord de Charleston. O avertizare de uragan a fost emisă și vizează sute de kilometri de coastă.

Ian va provoca noi valuri de furtună și posibile tornade care ar putea pune în pericol viața oamenilor, a anunțat Serviciul Național de Meteorologie.

În Carolina de Sud, marile companii Mercedes, Boeing și porturile maritime își vor suspenda operațiunile vineri.

Guvernatorul Carolinei de Nord, Roy Cooper, a îndemnat locuitorii să "ia măsurile de precauție necesare", avertizând asupra unor posibile inundații, alunecări de teren și tornade.

"Această furtună este încă periculoasă", a declarat Cooper.

×
Subiecte în articol: uraganul Ian Florida
Parteneri
Documentul exclusiv care arată noua formulă de calcul a pensiilor
x close