Antena 3 CNN Externe S-au deschis urnele în SUA. Se decide configurația noului Congres, iar Donald Trump se pregătește să facă anunțul legat de Casa Albă

S-au deschis urnele în SUA. Se decide configurația noului Congres, iar Donald Trump se pregătește să facă anunțul legat de Casa Albă

Americanii au început să voteze, marți, pentru alegerile organizate la doi ani de la scrutinul prezidențial, numite și alegeri de la jumătatea mandatului sau "midterm elections".

S-au deschis urnele în SUA. Se decide configurația noului Congres, iar Donald Trump se pregătește să facă anunțul legat de Casa Albă
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Noi 2022   •   14:10

Secțiile de votare s-au deschis la ora locală 06:00 pe Coasta de Est (ora 13 în România).

Peste 40 de milioane de alegători au votat deja în avans în toată țara.

La scrutinul de marți sunt în joc toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților, unde mandatele sunt reînnoite la fiecare doi ani.

Senatul american are 100 de membri aleși pentru mandate de șase ani.

Mai mult de o treime dinte aceste mandate, adică 35 de locuri, sunt reînnoite la alegerile de marți. Cei aleși marți își vor începe mandatul pe 3 ianuarie 2023.

Votul de la mijlocul mandatului prezidențial are valoare de sancțiune populară

Chiar dacă funcția de președinte nu este în joc, miza alegerilor este una uriașă și cu impact asupra deciziilor care vor fi luate de acum încolo la Casa Albă, iar rezultatele vor stabili peisajul politic al SUA înaintea alegerilor prezidențiale din 2024.

În peste 160 de ani de când sunt organizate alegeri la jumătatea mandatului, partidul președintelui în funcție a fost penalizat și a pierdut de fiecare dată locuri în Congres.

Acest vot cu valoare de sancțiune reflectă felul în care electoratul percepe primii doi ani ai administrației de la Casa Albă.

Inflația ridicată și perspectivele economice negative au "jucat" în favoarea republicanilor, care și-au axat campania pe aceste realități, în timp ce democrații au avertizat că votul din 8 noiembrie decide soarta democrației în SUA.

După alegerile de marți, este de așteptat ca republicanii să obțină majoritatea în Camera Reprezentanților, să limiteze inițiativele președintelui Joe Biden pentru următorii doi ani şi să îi deschidă calea lui Donald Trump pentru a reveni la Casa Albă.

De altfel, Donald Trump a precizat că va face "un anunț foarte mare" pe 15 noiembrie, la reședința sa din Mar-a-Lago.

Se estimează că la data respectivă va fi cunoscută configurația noului Congres, după alegerile din 8 noiembrie.

Foto: secție de vot în SUA

×
Subiecte în articol: Alegeri SUA 2022
Parteneri
Avertizare meteo ANM de vreme rea! 18 județe vizate de Cod galben
x close