Antena 3 CNN Externe Ursula von der Leyen şi Josep Borrell au plecat cu trenul din Polonia spre Kiev, unde se vor întâlni cu Volodimir Zelenski

Ursula von der Leyen şi Josep Borrell au plecat cu trenul din Polonia spre Kiev, unde se vor întâlni cu Volodimir Zelenski

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a plecat vineri dimineaţă cu trenul din Polonia spre Kiev, capitala Ucrainei, unde se va întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski. Ea este însoţită de şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.

Ursula von der Leyen şi Josep Borrell au plecat cu trenul din Polonia spre Kiev, unde se vor întâlni cu Volodimir Zelenski
Sursa foto: Hepta
de Andrei Tomescu    |    08 Apr 2022   •   09:21

Ursula von der Leyen şi Josep Borrell au plecat din micul oraş polonez Przemysl, situat la doar 13 kilometri de graniţa cu Ucraina al cărei spaţiul aerian este închis din cauza războiului.

Cei doi oficiali europeni se vor întâlni la Kiev cu Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Li se vor alătura premierul slovac şi cancelarul austriac. Este a doua vizită a unor oficiali ai Uniunii Europene la Kiev, de când Ucraina a fost invadată.  

Vizita vine la doar o zi, după ce Rusia a fost suspendată din Consiliul ONU pentru drepturile omului, din cauza agresiunilor şi a atrocităţilor comise în Ucraina. Proiectul de suspendare vorbeşte despre "încălcări grave asupra drepturilor omului şi a dreptului umanitar internaţional".

93 de țări au votat în favoarea moțiunii propuse de Statele Unite, 24 au votat împotrivă, iar 58 s-au abţinut. De asemenea, într-o declarație comună, Miniștrii de externe ai G7 au condamnat "în cei mai fermi termeni" atrocitățile comise de trupele ruse în Bucha și în alte orașe ucrainene.

În ceea ce priveşte noi posibile sancţiuni pentru Rusia, Parlamentul European a votat o rezoluţie prin care cere ţărilor membre să nu mai importe petrol şi gaze din Rusia. Este, însă, doar o recomandare, NU o obligaţie. Oricum, multe ţări din Uniunea Europeană NU sunt nici pregătite şi nici nu-şi permit să închidă robinetele conductelor de gaze şi petrol rusesc.  

Oficialii UE spun că o interdicţie totală de combustibili fosili ar putea fi următoarea măsură dacă Rusia îşi continuă războiul împotriva Ucrainei.

Pentru ca noile sancţiuni să intre în vigoare, ele trebuie publicate în Jurnalul Oficial al UE, o formalitate care va fi îndeplinită vineri.

×
Subiecte în articol: Kiev Ursula von der Leyen Josep Borrell
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close