Antena 3 CNN Externe Vaccin anti-cancer, testat în Carolina de Nord (VIDEO)

Vaccin anti-cancer, testat în Carolina de Nord (VIDEO)

Vaccin anti-cancer, testat în Carolina de Nord (VIDEO)
Sursa foto: vaccin
05 Mar 2010   •   15:13

O tumoare canceroasă la creier este, în cele mai multe cazuri, echivalentă cu o condamnare la moarte. Dar situaţia s-ar putea schimba datorită cercetărilor unei echipe din statul american Carolina de Nord. Medicii de aici speră să pună la punct un vaccin care să poată salva măcar câteva dintre victimele tumorilor cerebrale.

Karen Vaneman, o profesoară ieşită la pensie, a simţit în urmă cu doi ani că nu se mai poate ţine pe picioare. A ajuns la spital unde s-a stabilit că are o tumoare la creier care nu-i lăsa mai mult de un an de viaţă.

Karen a avut, însă, şansa admiterii în programul de cercetare asupra unei noi terapii: un vaccin care, chiar dacă nu previne cancerul, îl poate învinge. Substanţa denumită CDX-110 depistează o
mikai Cojocaru: depistează o anumită proteină, aflată doar în celulele tumorii, şi dezlănţuie sistemul imunitar împotriva acestora.


"Spre deosebire de chemoterapie, care loveşte practic toate celulele organismului, sau de iradiere, sistemul imunitar poate avea o precizie absolută. Aşa că obţinem un atac ţintit asupra tumorii, cu toxicitate foarte redusă", susţine unul dintre cercetători.

Din păcate, proteina ţintă este produsă doar de 40 la sută dintre tumori, aşa că vaccinul nu poate fi eficient decât în aceste cazuri. Chiar şi aşa, el ar putea salva nenumărate vieţi. Cel mai bine o ştie Karen Vaneman, care duce din nou o viaţă aproape normală.

Oamenii de ştiinţă ţin să sublinieze că cercetările sunt abia la început, iar bolnavii nu trebuie să-şi facă speranţe exagerate.

Antena 3

×
Subiecte în articol: vaccin cancer california tumoare
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close