Antena 3 CNN Externe Vaccinul Moderna, interzis de Suedia și Danemarca pentru anumite categorii de vârstă. Motivul deciziei specialiștilor

Vaccinul Moderna, interzis de Suedia și Danemarca pentru anumite categorii de vârstă. Motivul deciziei specialiștilor

Suedia și Danemarca au interzis administrarea vaccinului produs de Moderna pentru anumite categorii de vârstă. Autoritățile medicale au motivat decizia prin existența unui risc crescut de efecte secundare.

Vaccinul Moderna, interzis de Suedia și Danemarca pentru anumite categorii de vârstă. Motivul deciziei specialiștilor
Sursa foto: Getty Images
de Cerasela Stafie    |    07 Oct 2021   •   16:19

Cele două țări europene au impus limite de vârstă pentru persoanele care vor să se vaccineze cu serul produs de compania farmaceutică americană. Suedia a limitat accesul la acest ser persoanelor sub 30 de ani, în timp ce în Danemarca limita de vârstă este e 18 ani.

Agenția suedeză de sănătate a declarat că va întrerupe utilizarea vaccinului pentru persoanele născute în anul 1991 și ulterior, până la 1 decembrie. Datele au arătat că există riscul apariției unor efecte secundare, precum inflamaţia muşchiului cardiac (miocard) sau a membranei cardiace (pericard), în rândul tinerilor și adulților tineri care au fost vaccinați.

Oficialii suedezi au explicat că manifestările medicale de acest fel sunt extrem de rare. Toate persoanele care fac parte dintre categoria afectată vor fi inoculate cu serul Pfizer.

Moderna a transmis printr-un purtător de cuvânt că este la curent cu deciziile autorităților de reglementare din Danemarca și Suedia de a întrerupe utilizarea vaccinului său la persoanele mai tinere din cauza riscului rar de miocardită și sau pericardită.

"Acestea sunt de obicei cazuri ușoare și oamenii tind să se recupereze într-un timp scurt după tratament standard și odihnă. Riscul de miocardită este substanțial mai mare pentru cei care se infectează cu COVID-19, iar vaccinarea este cel mai bun mod de a proteja împotriva acestui lucru," au transmis reprezentanții, potrivit EuroNews.

78% din suedezi sunt imunizați cu schema completă. Vaccinul se administrează tuturor persoanelor peste 12 ani. Mai mult, 84% din totalul rezidenţilor suedezi de peste 16 ani au primit cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19.

În Danemarca, 76% dintre cetățeni sunt imunizați cu cel puțin o doză. 75% au fost vaccinaţi cu schemă completă.

×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close