Antena 3 CNN Externe Vaccinul anti-AH1N1 se găseşte în Ungaria. Află cât costă şi cum poate fi cumpărat (VIDEO)

Vaccinul anti-AH1N1 se găseşte în Ungaria. Află cât costă şi cum poate fi cumpărat (VIDEO)

Vaccinul anti-AH1N1 se găseşte în Ungaria. Află cât costă şi cum poate fi cumpărat (VIDEO)
05 Noi 2009   •   19:18

La fiecare oră, patru români contractează virusul AH1N1. Jumătate dintre cele 783 de cazuri de gripă nouă au fost confirmate în ultimele patru zile. Şi, pentru că e alertă în toată ţara, cel care conduce comitetul de criză, profesorul Adrian Streinu-Cercel, a revenit asupra deciziei de a demisiona din funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Mai este, însă, o veste. Bună, s-ar putea zice. Vaccinul AH1N1 poate fi cumpărat! E adevărat, nu din România, ci de la vecini. Mai precis, din Ungaria, acolo unde mult-râvnitul vaccin se vinde deja în farmacii. Costă doar 7 euro, adică 30 de lei, şi poate fi luat cu o reţetă de la medic. Fie el şi din România.

Informaţiile despre vaccin se pot afla în câteva secunde. De pe Internet. Site-ul Agenţiei Medicamentului din Ungaria pune la dispoziţia oamenilor lista farmaciilor în care este vândut vaccinul. Adresă, număr de telefon, tot. Numai în Szeged sunt peste 60 de locaţii. În Debreţin - alte 50. În total, sunt peste 2.000.


Părerile privind vaccinul sunt împărţite. Unii susţin că este bun. Alţii sunt, însă, sceptici. Mai ales ca vaccinul unguresc nu are certificat UE.

Autorităţile maghiare nu par prea deranjate de acest aspect. Au pus medicamentul la dispoziţia cetăţenilor şi sunt siguri că funcţionează. Au cerut producătorului 6 milioane de doze. După ce îşi va asigura necesarul propriu, Ungaria va vinde vaccinul în state non-membre UE. Au deja comenzi ferme din 60 de ţări.

"Firma a produs 4 milioane de vaccinuri care vor ajunge la oameni pe gratis. Ungaria are 10 milioane de locuitori. (...) Două milioane de bucăţi pot fi cumpărate din farmacii", susţine dr. Lehel Ferenc, directorul de sănătate publică regională.

Altfel spus, vecinii şi-au rezolvat problema. În România vaccinul nu există. Încă. Iar când va apărea, tot nu va ajunge în farmacii.

Vor fi vaccinaţi, în prima fază, 1,3 milioane de oameni. Adică în jur de 5% din populaţie. Batrânii şi personalul din spitale, poliţiştii de frontieră, elevii şi studenţii din Iaşi şi Bucureşti. Restul, într-o a doua etapă.



Observator

×
Subiecte în articol: vaccin AH1N1 gripa Ungaria
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close