Antena 3 Externe Cercetătorii din Germania au antrenat vacile să folosească toaleta pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Cercetătorii din Germania au antrenat vacile să folosească toaleta pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

de Alexandra Ionescu    |    14 Sep 2021   •   14:42
Cercetătorii din Germania au antrenat vacile să folosească toaleta pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră
Sursa foto: Twitter/slashgear

Vacile pot fi antrenate să folosească toaleta, au arătat oamenii de știință din Germania. Astfel, se vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

O echipă de ceretători din Germania a antrenat bovinele să folosească toaleta. Urina lor a fost colectată și tratată. 

Gestionarea gunoiului de grajd, a dejecțiilor, este una dintre marile probleme ale crescătorilor de vaci.

Urina poate produce cantități mari de oxid de azot, compus care există și în gazele cu efect de seră, după ce ajunge pe sol.

Amoniacul din urină poate, de asemenea, să contribuie direct la poluare și să conducă la crearea de inflorescențe algale dăunătoare atunci când pătrunde în apă.

Unele alge pot produce toxine care pot dăuna grav oamenilor, animalelor, peștilor și altor părți ale ecosistemului.

Global, aproape 10% din emisiile de gaze cu efect de seră din activitățile umane provine de la vaci

Cercetătorii au încercat să învețe 16 vaci să folosească toaleta (”MooLoo”) la o fermă a Institutului de Cercetare pentru Biologia Animalelor de la Fermă.

Animalele au fost duse în MooLoo și recompensate cu hrană de fiecare dată când au urinat acolo. După ce au învățat procedeul, au fost duse într-o zonă de lângă MooLoo și răsplătite pentru că au intrat în toaletă și au urinat.

Cele care și-au făcut nevoile în afara toaletei au fost stropite cu apă timp de 3 secunde. 

În a treia etapă a studiului, animalele au fost duse la o distanță și mai mare de MooLoo, iar recompensele și pedepsele au continuat.

Vițeii au fost antrenați astfel 45 de minute în fiecare zi. După 10 zile de antrenament, echipa a reușit să dreseze cu succes 11 din cei 16 viței implicați în experiment.

Dacă 80% din urina bovinelor ar fi colectată, asta ar putea duce la o reducere de 56% a emisiilor de gaze cu efect de seră, au spus cercetătorii.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close