Antena 3 CNN Externe Val de violenţe îndreptate către romi, în Bulgaria: 100 de persoane au fost arestate

Val de violenţe îndreptate către romi, în Bulgaria: 100 de persoane au fost arestate

Val de violenţe îndreptate către romi, în Bulgaria: 100 de persoane au fost arestate
Sursa foto: Foto: eng.ircminternational.com
26 Sep 2011   •   11:30

Peste 100 de persoane au fost arestate în mai multe oraşe din Bulgaria, în urma unui val de violenţe întreptate împotriva comunităţilor de romi. Tensiunile interetnice au început după ce locuitorii unui sat bulgăresc au incendiat casele unui interlop local al cărui nepot ar fi ucis 2 persoane într-un accident rutier.

Sătenii din satul bulgăresc Katuniţa au atacat şi incendiat locuinţa lui Kiril Raşkov, supranumit „Ţarul Kiro", după ce neputul acestuia ar fi călcat intenţionat cu maşina un tînăr de 19 ani din localitate. Forţele de ordine au intervenit în forţă pentru a evita o tragedie. Localnicii cer acum expulzarea familiei interlopului.

În cursul zilei de ieri, mii de persoane au participat la funeraliile tînărului ucis în accident, în semn de susţinere. Cei mai mulţi dintre ei fac parte din grupările de suporteri ale echipelor de fotbal Lokomotiv Plovdiv sau CSKA Sofia. Spre seară, protestele la adresa romilor s-au extins şi în alte oraşe.

În Varna, 13 persoane au fost arestate de autorităţi după ce au atacat un grup de romi. Tensiuni s-au înregistrat şi în oraşul Plovdiv şi în satele din împrejurimi, unde martorii au relatat că au văzut cum romii umblă înarmaţi pe străzi cu beţe şi lopeţi.

Premierul Boiko Borisov a dat publicităţii un comunicat prin care a făcut apel la calm şi a cerut ca tensiunile interetnice să nu fie politizate.

 


×
Subiecte în articol: romi Bulgaria violente
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close