Antena 3 CNN Externe Valul de frig din Europa, ”notabil” dar nu ”excepțional”, notează Organizația Meteorologică Mondială

Valul de frig din Europa, ”notabil” dar nu ”excepțional”, notează Organizația Meteorologică Mondială

Valul de frig din Europa, ”notabil” dar nu ”excepțional”, notează Organizația Meteorologică Mondială
Sursa foto: Foto: hurriyetdailynews.com
de N.B.    |    07 Feb 2012   •   15:49

Organizația Mondiala Meteorologică susține că valul de frig care afectează Europa, din cauza căruia au murit aproximativ 360 de persoane, este un eveniment ”notabil” prin durata sa și faptul că a ajuns atât de târziu pe continent, dar nu este un fenomen ”excepțional”, relatează Mediafax.

Omar Baddur, membru OMM, a explicat că valul de frig este provocat de un sistem de "blocadă" a perturbaţiilor meteorologice care produc constant o masă de aer rece în provincia Siberia şi care împiedică o încălzire a Europei de către temperaturile mai ridicate ale curenților și vânturilor maritime din Oceanul Atlantic.

Conform specialiștilor de la OMM, valul de frig ar trebui să se atenueze în cursul săptămânii viitoare.

Au fost semnalate mai ales în Europa estică temperaturi de până la minus 37 de grade Celsius (Ucraina, Polonia, nordul Rusiei), iar în nordul Germaniei au fost înregistrate temperaturi care au atins minus 20 de grade Celsius.

"Cu toate acestea, temperaturile înregistrate nu au atins noi recorduri. Durata îndelungată a frigului precum şi sosirea acestuia târzie sunt lucruri notabile dar nu sunt excepționale", conform OMM

×
Subiecte în articol: Siberia
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close