Antena 3 CNN Externe Vaticanul, din nou polul reconcilierii după împăcarea americano-cubaneză. Papa Francisc, omul păcii

Vaticanul, din nou polul reconcilierii după împăcarea americano-cubaneză. Papa Francisc, omul păcii

Vaticanul, din nou polul reconcilierii după împăcarea americano-cubaneză. Papa Francisc, omul păcii
de O.P.    |    18 Dec 2014   •   09:16

Noul succes obţinut de către Francisc prin reconcilierea americano-cubaneză este ultimul dintr-o serie de succese ale unui papă popular la nivel mondial, care ştie să se folosească de acest prestigiu pentru a consolida greutatea Vaticanului pe scena internaţională, comentează AFP.

Primul papă latino-american din istorie urmărea îndeaproape dosarul cubanez de când a fost ales în funcţie, în 2013, după vizitele la Havana ale predecesorilor săi Ioan Paul al II-lea (în 1998) şi Benedict al XVI-lea (în 2012).

Ambii au ales pragmatismul, fără să refuze vreodată dialogul cu regimul comunist. Succesul prezent al diplomaţiei Vaticanului este rezultatul unei lungi medieri a Sfântului Scaun şi Bisericii Catolice din Cuba în recentul proces de democratizare de pe insulă.

Vaticanul a confirmat că Jorge Bergoglio a trimis două scrisori preşedinţilor american Barack Obama şi cubanez Raul Castro, şi că după aceea Secretariatul de Stat a primit delegaţii din ambele ţări, în octombrie, într-o misiune ale cărei bune oficii le-a asigurat.

Acest succes al lui Francisc, salutat de către Barack Obama, permite diplomaţiei de la Vatican să-şi recapete vizibilitatea de care se bucura pe vremea Papei Ioan Paul al II-lea, la căderea Cortinei de Fier.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close