Antena 3 CNN Externe Italia interzice definitiv accesul navelor de croazieră în Veneția

Italia interzice definitiv accesul navelor de croazieră în Veneția

De la 1 august, navele de croazieră nu vor mai putea intra în Veneția. Anunțul a fost făcut de ministrul italian al Culturii.

Italia interzice definitiv accesul navelor de croazieră în Veneția
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    14 Iul 2021   •   08:44

Navele de croazieră mari, acuzate că au pus în pericol centrul istoric al Veneției, sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, vor fi interzise de la 1 august, a anunțat marți guvernul italian.

Prim-ministrul Mario Draghi a salutat "o etapă importantă pentru conservarea lagunei veneţiene", supusă de decenii presiunii continui a pacheboturilor care aduc milioane de vizitatori în Oraşul Dogilor.

Apărătorii patrimoniului şi ai mediului denunţă de ani de zile flagelul navelor mare care ameninţă ecosistemul fragil al lagunei şi fundaţiile centrului său istoric.

Dezbaterea a fost relansată luna trecută, o dată cu revenirea croazierelor după luni de pandemie care le-au readus veneţienilor liniştea şi aerul curat.

Navele de peste 25.000 de tone, de peste 180 de metri lungime, de 35 de metri înălţime sau ale căror emisii conţin peste 0,1% sulf nu vor mai fi autorizate să intre în bazinul San Marco, pe canalul San Marcp sau pe canalul Giudecca.

Acestea vor trebui să acosteze în portul industrial Marghera, unde se vor realiza amenajări, în timp ce navele de croazieră mai mici (de circa 200 de pasageri) vor putea continua să acosteze în centrul oraşului, precizează un comunicat al guvernului.

Astfel se încheie o bătălie ce durează de zeci de ani care avea ca scop conservarea centrului istoric al orașului-lagună.

„Aprobarea decretului privind interzicerea accesului navelor mari face din aceasta o zi cu adevărat importantă: nu este o exagerare să o numim o decizie istorică, deoarece era așteptată de ani de zile”, a spus Ministrul Culturii, Dario Franceschini

×
Subiecte în articol: Italia Venetia nave croaziera UNESCO
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close