x close

Venezuela se pregăteşte pentru O NOUĂ RUNDĂ de proteste

de G.S.    |    22 Feb 2014   •   13:37
Venezuela se pregăteşte pentru O NOUĂ RUNDĂ de proteste Foto: Agerpres/Xinhua
Capitala venezueleană Caracas urmează să fie sâmbătă scena unei duble mobilizări, opoziţia lansând un apel la manifestaţii împotriva intimidărilor unor grupări armate neidentificate, iar puterea convocând, ca răspuns, un marş de susţinere al "femeilor chaviste", relatează AFP, conform Mediafax.
În paralel, preşedintele Nicolas Maduro i-a propus vineri omologului său american Barack Obama discuţii directe. "Îndemn la dialog cu dumneavostră, preşedinte Obama", a spus el.
"Acceptaţi această provocare şi vom începe un dialog la nivel înalt, vom pune adevărul pe masă", a spus el în faţa presei străine, declarându-se pregătit să numească un nou ambasador în Statele Unite. Guvernul venezuelean acuză în mod frecvent Washingtonul că ar complota cu opoziţia pentru a-l îndepărta de la putere.
Venezuela se confruntă de 15 zile cu un val de contestare din partea studenţilor, iniţiat în provincie şi susţinut de către opoziţia faţă de preşedintele Maduro, vizând insecuritatea şi traiul scump.
Manifestanţii au anunţat cel puţin opt morţi şi aproape 140 de răniţi, iar aproximativ 100 de persoane au fost arestate, potrivit unui nou bilanţ oficial, comunicat vineri.
Secretarul de Stat american John Kerry a criticat joi utilizarea "inacceptabilă" a forţei, în Venezuela, împotriva manifestanţilor, subliniind că "nu aşa se conduc democraţiile".
"Soluţia la problemele din Venezuela va fi găsită doar prin dialog cu toţi venezuelenii, prin angajarea într-un schimb de opinii într-o atmosferă de respect reciproc", a declarat el, îndemnând Caracasul să elibereze membrii opoziţiei încarceraţi.
În statul Tachira (vest), "trec grupuri motociclişti deschid focul" asupra locuitorilor care protestau faţă de Guvern, a denunţat Gaby Arellano, o reprezentantă a studenţilor de la Universitatea din Anzi.
La San Cristobal, capitala statului Tachira, centrul mişcării de contestare, care a izbucnit la 4 februarie, magazinele sunt închise de mai multe zile.
Oraşul, plasat sub o puternică supraveghere militară, era calm vineri, a constatat un jurnalist AFP.
Nicolas Maduro se confruntă cu cel mai important val de contestare de când a fost ales la limită, în aprilie, în urma decesului mentorului său Hugo Chavez.
Statul Tachira, care se învecinează cu Columbia, este una dintre zonele cele mai afectate de tulburări, iar Guvernul, care califică evenimentele în desfăşurare drept o lovitură de stat, a mobilizat în regiune un batalion de paraşutişti, argumentând decizia prin prezenţa unor "paramilitari columbieni".
 

Parteneri
Parteneri
sati