Antena 3 CNN Externe Venezuela şi Columbia cresc prezenţa militară la graniţa comună

Venezuela şi Columbia cresc prezenţa militară la graniţa comună

Venezuela şi Columbia cresc prezenţa militară la graniţa comună
Sursa foto: Alvaro Uribe hugo chavez
16 Noi 2009   •   03:44


Ameninţarea cu un război între Venezuela şi Columbia a crescut în weekend după ce ambele state au desfăşurat mai multe state la graniţă, iar preşedintele Hugo Chavez şi-a calificat omologul columbian ca fiind mafiot.
Tensiunile dintre cele două state au luat amploare după ce armata columbiană a arestat patru soldaţi venezueleni, la doar câteva zile după ce Chavez a cerut armatei să se pregătească pentru războiul cu Columbia-
Ambasadorul venezuelean la Bogota, Gustavo Marquez, declara că seriozitatea situaţiei nu poate fi supraestimată şi că "există o situaţie pre-război în întreaga regiune".
Relaţiile diplomatice dintre vecinii sud-americani sunt îngheţate, iar Chavez a escaladat conflictul verbal cu liderul Alvaro Uribe din Columbia, apreciind că nu există o şansă a dialogului.
"Uribe nu este politician, provine din lumea paramilitară, a traficului de droguri, a înţelegerilor din afaceri din umbră şi este capabil de orice," aprecia liderul Venezuelei.
"Este un om foarte periculos deoarece nu are principii sau etică" .
Declaraţiile au venit după ce Columbia a reţinut patru membri ai Gărzii Naţionale din Venezuela în cadrul unei acţiuni pe teritoriul columbian, s-a arătat.
Venezuela este iritată din cauza unui acord între Bogota şi Washington conform căreia Columbia va permit accesul armatei americane la şapte baze pe teritoriul său.
Chavez acuză Washington că intenţionează să atace Venezuela pentru a controla rezervele sale de petrol. Chavez a ordonat desfăşurarea a 15000 de soldaţi de-a lungul graniţei cu Columbia, pe o lungime de circa 2000 de kilometri, în timp ce Bogota a creat o nouă divizie a armatei să păzească cele mai strategice puncte ale frontierei.

Antena3.ro

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close