Antena 3 CNN Externe Veste proastă din Germania privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană

Veste proastă din Germania privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană

Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat că demersul Ucrainei, de aderare la Uniunea Europeană, nu poate fi grăbit ca urmare a războiului declanșat de Rusia.

Veste proastă din Germania privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    19 Mai 2022   •   12:37

Într-un discurs susținut joi în Bundestag, înaintea unei întruniri a liderilor Uniunii, Scholz (foto) a spus că "nu există scurtături" pentru aderarea la piața comună și a argumentat că o excepție făcută în cazul Ucrainei ar constitui o nedreptate față de statele balcanice care caută, la rândul lor, să intre în UE.

Anterior, președintele francez Emmanuel Macron a avertizat, la rândul său, că ar putea dura "zeci de ani" până ce Ucraina va deveni stat membru, estimare cu care liderul german s-a declarat de acord.

BBC amintește că șeful guvernului german a făcut apel, luna trecută, la "accelerarea" aplicațiilor pentru calitatea de membru UE depuse de Albania, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord și Kosovo.

În discursul său de joi, Scholz a reiterat acest subiect.

"De ani de zile, aceste țări au întreprins reforme puternice și s-au pregătit pentru integrare. Respectarea promisiunilor noastre față de ele nu ține doar de credibilitatea noastră. Astăzi, mai mult decât oricând, integrarea lor face parte din interesele noastre strategice", a susținut cancelarul german.

Scholz spune că e necesar un "fond de solidaritate" pentru reconstrucția Ucrainei

Pe de altă parte, Olaf Scholz a susținut că Uniunea Europeană trebuie să înceapă pregătirile pentru reconstrucția Ucrainei prin înființarea unui fond de solidaritate cu Kievul.

Acest fond ar urma să concentreze "miliardele de euro" pe care le va necesita procesul de reconstrucție, potrivit cancelarului german.

"Reconstrucția infrastructurii distruse și revitalizarea economiei ucrainene vor costa miliarde. Noi, Uniunea Europeană, trebuie să pregătim terenul pentru un fond de solidaritate pe baza contribuțiilor statelor membre și partenere", a arătat el, în discursul din forul legislativ german.

×
Subiecte în articol: Ucraina Olaf Scholz
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close