Antena 3 CNN Externe Vestea care va înfuria America şi Rusia. Ce a făcut GERMANIA pentru Siria

Vestea care va înfuria America şi Rusia. Ce a făcut GERMANIA pentru Siria

Vestea care va înfuria America şi Rusia. Ce a făcut GERMANIA pentru Siria
de O.P.    |    20 Sep 2013   •   08:13

Regimul de la Damasc a achiziţionat, deceniul trecut, din Germania, substanţe cu dublă destinaţie din care pot fi produse arme chimice de tipul gazului sarin. Berlinul susţine că a verificat în prealabil destinaţia livrărilor iar aceasta era strict civilă, scrie Deutsche Welle.

Germania a livrat Siriei, între 2002 şi 2006, substanţe chimice din care au putut fi produse arme chimice, recunoaşte Ministerul federal al Economiei, răspunzând unei întrebări venite din partea grupului parlamentar al Partidului Stânga din Parlamentul de la Berlin.

Vorbind, miercuri seară, la televiziunea publică germană ARD, cancelarul federal Angela Merkel a anunţat că guvernul de la Berlin investigează atent aceste informaţii dar a apreciat, în acelaşi timp, că din toate datele pe care le-a primit reiese clar că toate livrările au fost folosite în scopuri civile. Guido Westerwelle, şeful diplomaţiei germane, a explicat, miercuri, că livrările de materie primă (40 de tone în 2002-2003 şi 97 de tone în 2005-2006) s-au efectuat înainte de accederea sa în funcţia de ministru.

Republica Federală fusese condusă pe atunci de coaliţia social-democrat-ecologistă a cancelarului Gerhard Schröder şi, mai apoi, de marea coaliţie conservator-social-democrat a Angelei Merkel. Cu câteva ore mai devreme, Westerwelle vorbise despre atacul din 21 august, acuzând Damascul: "Indiciile spun clar că regimul (preşedintelui sirian - n. red.) Assad poartă responsabilitatea încălcării unui tabu".

×
Subiecte în articol: Siria arme chimice siria
Parteneri
Florin Piersic, primul mesaj de pe patul de spital
x close