Antena 3 CNN Externe „Vestele galbene” au ieșit din nou pe străzile din Franța. Protestele violente au ucis zece oameni - VIDEO

„Vestele galbene” au ieșit din nou pe străzile din Franța. Protestele violente au ucis zece oameni - VIDEO

„Vestele galbene” au ieșit din nou pe străzile din Franța. Protestele violente au ucis zece oameni - VIDEO
22 Dec 2018   •   15:47

Sub o mie de manifestanţi la Paris, doar câteva zeci în faţa palatului Versailles: "vestele galbene" s-au mobilizat în număr mic sâmbătă în Franţa, pentru o nouă zi de proteste, îndoliată de un al zecelea deces înregistrat pe fondul mişcării protestatare, în noaptea de vineri spre sâmbătă, informează AFP.

Parlamentul a aprobat definitiv, în noaptea de vineri spre sâmbătă, măsuri de urgenţă în valoare de 10 miliarde de euro, menite să uşureze presiunea fiscală şi să sporească puterea de cumpărare, revendicări-cheie ale "vestelor galbene". Însă unii printre membrii mişcării nu par deocamdată gata să înceteze protestele, care au provocat cea mai gravă criză din timpul preşedinţiei lui Emmanuel Macron, deja aflat la cel mai scăzut nivel de încredere în sondaje.

Cu toate acestea, noua sâmbătă de manifestaţii promisă de cele mai hotărâte "veste galbene" franceze nu a adunat decât puţină lume la mijlocul zilei. Chiar în faţa Palatului Versailles, erau doar 60 de protestatari, potrivit AFP. Prefectul a estimat vineri că "mai multe sute" sau chiar "o mie" de "veste" ar putea manifesta sâmbătă.

La nivelul capitalei franceze, circa 800 de "veste galbene" manifestau cu calm în mai multe locuri, a anunţat în jurul prânzului prefectura poliţiei.

Pe Champs-Elysees, epicentrul manifestaţiilor, cafenelele şi restaurantele îşi desfăşurau în regim normal terasele şi aproape toate magazinele îşi etalau mărfurile în vitrine. Cu toate acestea, magazinele pariziene, care ar urma să primească numeroşi clienţi înainte de Anul Nou, au fost invitate de prefectura poliţiei să dea dovadă de vigilenţă. "Un dispozitiv de securitate proporţionat şi adaptat" a fost desfăşurat la faţa locului, potrivit Ministerului de Interne francez, care nu a precizat numărul de forţe mobilizate.

Săptămâna trecută, au fost desfăşuraţi în jur de 69.000 de membri ai forţelor de ordine, dintre care 8.000 la Paris, susţinuţi de vehicule blindate ale jandarmeriei. Astfel de vehicule blindate sunt poziţionate şi în regiuni, unde ciocniri au avut de asemenea loc, în special în Toulouse şi Bordeaux.

"Vestele galbene" au îndemnat şi la blocarea trecerii camioanelor la frontiere. Mai mult de 300 dintre "veste" blochează de sâmbătă dimineaţa o bretea de autostradă la nivelul localităţii Boulou, lângă frontiera spaniolă. Perturbări de circulaţie au fost semnalate şi la frontiera cu Belgia.

Citește și: Mişcarea „Vestele Galbene” se extinde în Europa

Însă unele "veste galbene" cer un armistiţiu de Revelion, la mai mult de o lună de la declanşarea mişcării de protest.

În timp ce prima manifestaţie, din 17 noiembrie, a reunit 282.000 de manifestanţi, numărul lor a fost de 166.000 în 24 noiembrie, de 136.000 la 1 şi 8 decembrie şi de 66.000 la 15 decembrie, potrivit cifrelor oficiale ("vestele" nu oferă estimări).

Un automobilist a murit în noaptea de vineri spre sâmbătă după ce maşina lui s-a izbit de un camion blocat la un filtru al "vestelor galbene" lângă Perpignan (sud), potrivit unei surse judiciare.

 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Franta proteste
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close