Antena 3 CNN Externe Veşti bune dinspre Grecia. Ce se întâmplă luni cu băncile

Veşti bune dinspre Grecia. Ce se întâmplă luni cu băncile

Veşti bune dinspre Grecia. Ce se întâmplă luni cu băncile
Sursa foto: Foto: Agerpres/EPA
de M.Z.    |    17 Iul 2015   •   10:40

După trei săptămâni, băncile greceşti îşi redeschid, luni, porţile, chiar dacă restricţiile la retragerea de fonduri se vor menţine o vreme. 

 
Instituţiile europene reiau asistenţa financiară pentru Grecia, după ce parlamentul elen a aprobat pachetul de reforme cerut de creditorii internaţionali. Votul din parlamentul grec a scindat, însă, coaliţia premierului Alexis Tsipras, iar la Atena se vorbeşte de noi alegeri anticipate. 
 
La doar câteva ore după ce parlamentul Greciei a aprobat pachetul de reforme, au venit şi primele ajutoare financiare europene. Un "împrumut-punte" de urgenţă, de 7 miliarde de euro, va permite ţării să-şi achite ratele de credit scadente. Iar Banca Centrală Europeană a majorat finanţarea băncilor greceşti care vor reveni la o activitate normală. 
 
Banca Centrală Europeană a luat măsuri şi pentru a proteja de efectele crizei băncile cu capital grec din România şi Bulgaria, potrivit Financial Times. 
 
În acest timp, ţările zonei euro pregătesc negocierea unui nou program, pe trei ani, de asistenţă financiară pentru Grecia. Chiar şeful Eurogrupului subliniază că nu se mai pune problema excluderii Greciei din zona euro. 
 
Negocierile vor fi, probabil, purtate cu un guvern remaniat deoarece aprobarea pachetului de reforme în parlament l-a costat mult, politic, pe premierul Tsipras: zeci de deputaţi şi câţiva miniştri din Syriza au votat împotrivă. 
 
Tsipras spune că partidul a suferit o "traumă", dar se declară hotărât să aplice măsurile votate. Ministrul de Interne a declarat, însă, că noi alegeri ar putea fi convocate în septembrie sau octombrie, ceea ce nu poate decât să sporească îngrijorarea şi dezamăgirea grecilor. 
 
Primele elemente ale programului de reforme intră în vigoare chiar de luni. Alte măsuri de austeritate trebuie aprobate de parlament săptămâna viitoare, iar rezultatul votului este, din nou, incert.

×
Subiecte în articol: Grecia banci
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close