Antena 3 CNN Externe Vestul pregătește apărarea pe flancul estic | Ambasadorul României în SUA: „Avem nevoie de o prezență permanentă a soldaților Statelor Unite”

Vestul pregătește apărarea pe flancul estic | Ambasadorul României în SUA: „Avem nevoie de o prezență permanentă a soldaților Statelor Unite”

Statele Unite vor lua în considerare rotația de trupe americane suplimentare prin țările membre NATO de pe flancul estic al Europei, în cazul în care Rusia va organiza o invazie la scară largă a Ucrainei, iar NATO și-ar spori, de asemenea, prezența în acele țări cu forțe și armament, au declarat oficiali americani și europeni.

Vestul pregătește apărarea pe flancul estic | Ambasadorul României în SUA: „Avem nevoie de o prezență permanentă a soldaților Statelor Unite”
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    13 Feb 2022   •   16:31

Casa Albă l-a avertizat în repetate rânduri pe președintele rus Vladimir Putin că, dacă este îngrijorat de prezența NATO în apropierea graniței cu Rusia acum, acea postură va crește doar dacă va alege să invadeze Ucraina.

Deja, membrii est-europeni ai alianței cer mai multe forțe americane ca un mijloc de descurajare împotriva unui Kremlin iredentist care controla cândva pământurile lor, pe lângă Ucraina.

Dar, în ciuda avertismentelor lui Putin de la Casa Albă, administrația Biden nu a detaliat cum ar arăta o prezență sporită la granița de est a NATO după o invazie pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Nici avertismentele cu privire la consolidarea NATO nu au oprit acumularea Rusiei de forțe, rachete și vehicule blindate în jurul Ucrainei. 

Deja, Statele Unite au desfășurat aproximativ 2.000 de forțe suplimentare de la Fort Bragg din Carolina de Nord, în primul rând în Polonia, ca răspuns la clădirea rusă de la granița cu Ucraina pentru a-i asigura pe aliații apropiați de Rusia. Vineri, oficialii americani au spus că li se vor alătura 3.000 din Divizia 82 Aeropurtată, ducând numărul total la 5.000 în câteva zile.

Între timp, 1.000 de soldați americani au sosit în România din Germania, adăugându-se celor 900 de soldați americani aflați deja în acea țară din estul Europei.

Videoclipurile TikTok dezvăluie că forțele militare ruse se apropie de Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța ia în considerare ce ajustări să facă poziției sale estice pe termen lung.

„Dacă Rusia dorește cu adevărat mai puțină NATO în apropierea granițelor, va obține opusul”, a declarat Stoltenberg pe 7 februarie în timpul unei conferințe de presă comună cu președintele polonez Andrzej Duda.

„Am văzut asta după 2014, când Rusia a intrat și a anexat Crimeea și a intrat în Donbas”, referindu-se la enclavele separatiste susținute de ruși din estul Ucrainei.

De ani de zile, Statele Unite au retras forțele și au scos armele din Europa, în timp ce NATO se pregătea pentru o nouă misiune după Războiul Rece. Dar după ce Rusia a invadat Ucraina în 2014 și a anexat Crimeea, Washingtonul și aliații săi europeni au schimbat cursul, văzând din nou nevoia de a-și monta apărarea împotriva unei amenințări emanate de Moscova, în special în noile state membre NATO, apropiate de Rusia.

În anii de după 2014, NATO a înființat grupuri de luptă pregătite pentru luptă în țările baltice și în Polonia. Acele forțe multinaționale, însumând aproximativ 4.500, sunt conduse de Statele Unite în Polonia, Germania în Lituania, Canada în Letonia și Marea Britanie în Estonia.

NATO a înființat, de asemenea, o brigadă multinațională în România, precum și o misiune de poliție aeriană și a înființat Very High Readiness Joint Task Force, sau VJTF, o unitate în alertă pentru a se desfășura la amenințările NATO la un moment dat.

Statele Unite au sprijinit, de asemenea, aliații din flancul estic pe o bază bilaterală, de exemplu, rotind periodic un batalion blindat american prin Lituania, o brigadă de aviație de luptă prin Letonia și forțele de operații speciale ale SUA prin toate cele trei țări baltice.

Armata SUA a stabilit, de asemenea, un post de comandă avansat la Poznan, Polonia, pentru a supraveghea forțele de rotație din Europa.

Dacă Rusia invadează Ucraina

Dacă Rusia invadează Ucraina, este posibil ca astfel de activități să crească în amploare și cantitate. Alianța are în vedere plasarea unor grupuri de luptă pregătite pentru luptă — precum cele care operează deja în Polonia și Țările Baltice — în România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria, potrivit unui diplomat NATO care, ca și alții, a vorbit sub condiția anonimatului.

Diplomatul a spus că orice rotație suplimentară prin aceste țări va depinde de dacă guvernul gazdă este dispus să le accepte.

De asemenea, aproape sigur că Statele Unite vor intensifica rotația forțelor americane prin statele membre NATO din est, a adăugat diplomatul și un oficial american. Un înalt oficial al apărării a spus că „au fost discuții, dar nu au fost decizii” despre mișcări mai permanente.

NATO va extinde probabil exercițiile, programele de antrenament și colectarea de informații, precum și misiunile de poliție aeriană și desfășurarile maritime în Marea Neagră și Marea Baltică, a spus diplomatul.

Întărirea apărării flancului estic ar fi contrar cererilor lui Putin. Pe lângă faptul că insistă ca NATO să-și oprească expansiunea spre est, Rusia a cerut alianței să-și retragă forțele și armamentul la granițele din 1997.

Actul NATO-Rusia

Anul nu este arbitrar. În 1997, NATO și Rusia au semnat Actul fondator NATO-Rusia, declarând că „nu se consideră adversari”. În pact, NATO a spus că „în mediul de securitate actual și previzibil”, alianța nu a prevăzut nicio „staționare permanentă suplimentară a forțelor de luptă substanțiale” dincolo de granițele existente.

La acea vreme, fostele țări ale Pactului de la Varșovia și republicile sovietice din estul Germaniei nu erau încă membre NATO.

Actul este unul dintre motivele pentru care Statele Unite ale Americii rotesc forțele prin națiunile aliate de pe flancul estic al NATO, mai degrabă decât să le staționeze acolo permanent, chiar dacă mulți oficiali din țările NATO cred că Rusia a încălcat deja actul cu invadarea Ucrainei în 2014.

Un oficial american a spus administrația Biden nu s-ar simți deloc constrânsă de act dacă Moscova ar încălca pactul organizând o invazie pe scară largă a Ucrainei.

Rusia arată priceperea militară în timp ce cântărește acțiunea în Ucraina

Țările de pe flancul estic de ani de zile au pretins pentru mai multe forțe americane pe pământul lor ca un factor de descurajare pentru Moscova. Rusia s-ar gândi de două ori la invadarea teritoriului lor dacă ar risca uciderea soldaților americani și un război direct cu Statele Unite, susțin oficialii de rang înalt din țările respective.

România

România, care a aderat la NATO în 2004, se simte deosebit de expusă și face loc pentru noi forțe americane pe teritoriul său. Țara împarte cea mai mare graniță terestră a oricărei țări NATO cu Ucraina, precum și o coastă la Marea Neagră greu de apărat.

De asemenea, găzduiește singura unitate operațională de apărare antirachetă Aegis Ashore din Europa, făcând țara o țintă a furiei Moscovei.

„Avem nevoie de o prezență permanentă a soldaților Statelor Unite”, a spus ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, într-un interviu, menționând că flancul de sud-est al NATO trebuie întărit.

„De asta avem nevoie – o prezență permanentă – pentru că așa cum am văzut în ultimii șapte ani, Rusia nu este un prieten”, a spus el. „Acest lucru este foarte, foarte clar. România este o țară cu o istorie lungă și traumatizantă cu agresiunea rusă.”

Lituania

Lituania caută o rotație a trupelor americane, ceea ce ar însemna că există întotdeauna o forță americană prezentă în țară, chiar dacă nu are sediul permanent acolo, a declarat Laurynas Kasciunas, președintele comisiei de securitate și apărare națională a parlamentului lituanian.

Lituania este situată între enclava rusă puternic înarmată Kaliningrad și Belarus, care găzduiește zeci de mii de forțe ruse și armele lor pentru un exercițiu despre care analiștii militari se tem că este acoperirea unei invazii a Ucrainei.

„Ne simțim ca Berlinul de Vest în vremea Războiului Rece”, a spus Kasciunas.

Statele Unite și NATO ar putea oferi, de asemenea, o apărare antiaeriană mai mare pentru națiunile baltice și pentru alte țări din flancul estic, dacă Rusia invadează Ucraina, a spus Ben Hodges, fostul comandant al Armatei SUA în Europa, care se află acum la Centrul pentru Analiza Politicii Europene.

România este singura țară din regiune cu apărare antirachetă Patriot fabricată în SUA. Alianța ar putea îmbunătăți, de asemenea, logistica necesară pentru a oferi întăriri rapide națiunilor baltice în cazul unui conflict cu Rusia, a spus el.

„O invazie rusă la scară largă nu ar face altceva decât să întărească solidaritatea în alianță”, a spus James Stavridis, fost comandant suprem al aliaților NATO pentru Europa. „Ar deschide, de asemenea, ușa pentru desfășurarea permanentă în statele membre NATO de la granița cu Rusia, în special în Polonia”, potrivit The Washington Post.

Presiunea cu care se confruntă Statele Unite din partea Chinei în Indo-Pacific necesită, de asemenea, angajamente sporite din partea Pentagonului, astfel încât aliații vest-europeni vor trebui să contribuie mult dacă NATO își extinde activitățile și revine pe deplin la o misiune de apărare teritorială în urma oricărei  invazii rusești, a spus Jim Townsend, un fost oficial de top al Departamentului de Apărare.

 

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina NATO SUA trupe armata flanc estic razboi
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close