Antena 3 CNN Externe Veteranii ?nucleari? britanici dau în judecată statul pentru că au fost iradiaţi

Veteranii ?nucleari? britanici dau în judecată statul pentru că au fost iradiaţi

Veteranii ?nucleari? britanici dau în judecată statul pentru că au fost iradiaţi
Sursa foto: bomba nucleara
08 Iun 2009   •   21:26

Circa 1000 de soldaţi care au luat parte la testele nucleare din 1950 au câştigat dreptul de a da în judecată guvernul de la Londra pentru probleme de sănătate pe care le pun în seama radiaţiilor nucleare.
Veteranii, care doresc să deschidă un proces de mai multe milioane de lire pentru a cere compensaţii, au luat parte la testele atomice britanice din Australia şi Oceanul Pacific.
Ministerul Apărării, care neagă acuzaţiile de neglijenţă, a încercat să respingă acţiunea veteranilor la Curtea Supremă de la Londra, argumentând că procesul a fost deschis în afara limitei de timp.
Cu toate acestea, judecătorii au respins pretenţiile ministerului şi au acordat veteranilor dreptul de a merge mai departe cu procesul.
Douglas Hern, de la Asociaţia veteranilor britanici care au participat la teste, a declarat că speră ca guvernul să negocieze o înţelegere în loc să se ajungă la o sentinţă.
El crede că dacă procesul va continua, mulţi foşti soldaţi nu vor trăi îndeajuns pentru a prinde şi sfârşitul procesului.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: teste nucleare armata britanica
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close