Antena 3 CNN Externe Reportaj Antena 3 în Odesa. Oamenii fac faţă războiului prin umor, muzică şi solidaritate

Reportaj Antena 3 în Odesa. Oamenii fac faţă războiului prin umor, muzică şi solidaritate

Prin umor, muzică şi solidaritate, ucrainenii din Odesa le spun ruşilor că nu le este frică de ei şi că nu îşi vor părăsi ţara. Oraşul port de la Marea Neagră este o fortăreaţă în acest moment, pregătit să reziste atacurilor inamice. Localnicii care nu au reuşit să fugă de război încearcă să ducă o viaţă cât mai aproape de normal. Actorii joacă în gară, artiştii cântă la balcoane, iar vloggerii îşi fac clipurile de pe TikTok printre baricadele soldaţilor.

Reportaj Antena 3 în Odesa. Oamenii fac faţă războiului prin umor, muzică şi solidaritate
Sursa foto: Antena 3
de Cristi Popovici    |    03 Apr 2022   •   09:38

Gara din Odesa a fost transformată în scena unui teatru de comedie.

Actorii aduc astfel un zâmbet copiilor şi refugiaţilor care vin din zonele bombardate

"Suntem artişti şi menirea noastră e să aducem bucurie prin creaţie, să cântăm, să dansăm. De aceea cred că este foarte important pentru ziua de azi, pentru cei care luptă, pentru refugiaţi, pentru că nu e simplu, iar dacă noi vom cânta un cântec de glumă, dacă reuşim să le încălzim inimile, este minunat", spune o actriţă ucraineană.

Înainte de răboi, Odesa era un oraş viu, plin de muzică şi turişti.

Artiştii care au rămas în Odesa cântă de la balcoane pentru trecători

În faţa Teatrului de Operă şi Balet din Odesa, unul din cele mai cunoscute din Europa, un tânăr face un clip pentru reţelele de socializare. Este acelaşi toboşar care a ajuns celebru pe internet, în timp ce cânta melodia "It's my life", în timp ce localnicii făceau baricade pe plaja din Odesa. 

"Susţinem voluntarii cu muzica noastră. Sper să le fie de ajutor oamenilor, măcar să simtă că normalitatea e foarte aproape şi cuând vom birui", a spus încrezător tânărul artist.

Odesa respiră aer european. Weekendul este dedicat inclusiv expoziţiilor umoristice adaptate războiului. 

În acelaşi timp, voluntarii strâng ajutoare pe care le direcţionează către zonele fierbinţi. Aceştia descarcă pachete cu produse neperisabile din tren, pe care apoi le vor trimite către zonele afectate, cum ar fi Mariupol sau Herson. 

Primarul orașului Odesa le mulțumește românilor

Primarul din Odesa are şi un mesaj pentru noi românii, cei care ne-am deschis graniţele celor care au fugit din calea bombardamentelor. 

"Mai întâi vreau să mulţumesc autorităţilor române, poporului român, oraşului Constanţa pentru că au fost primii care au acordat ajutor Ucrainei, cetăţenilor noştri, primind primul val de refugiaţi şi acordându-le atenţie maximă. Nu ne este frică, suntem îngrijoraţi că frontul ar putea ajunge până la Odesa, de aceea am pregătit minuţios apărarea oraşului, construim baricade. Forţele noastre armate au luat toate măsurile necesare pentru a nu permite înaintarea agresilor în Odesa", a declarar primarul Gennadiy Trukhanov.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close