Antena 3 CNN Externe Ce urmează după victoria istorică a lui Donald Trump la adunările electorale republicane din Iowa

Ce urmează după victoria istorică a lui Donald Trump la adunările electorale republicane din Iowa

Donald Trump a câştigat adunările electorale republicane din Iowa. Fostul preşedinte american şi-a devansat cu mult rivalii după doar jumătate de oră de dezbateri ale republicanilor adunaţi în centrele electorale. Într-un discurs în faţa susţinătorilor săi, Trump a calificat alegerile din 2024 drept cele mai importante din istoria țării.

de Alina Anghel    |    16 Ian 2024   •   13:05

Donald Trump a câștigat cu o majoritate zdrobitoare alegerile din Iowa luni, un prim pas crucial în încercarea de a obține nominalizarea republicană pentru a treia oară consecutiv.

Alegătorii au trecut peste problemele lui juridice tot mai mari şi l-au desemnat câştigător. Triumful record al lui Trump, anunțat de The Associated Press la doar 31 de minute după ce au început adunările electorale, i-a oferit fostului președinte o victorie importantă. Cu peste 50% din voturi, fostul preşedinte a obţinut un scor mai bun decât următorii doi clasaţi la un loc.

Avantajul lui, după o noapte electorală în care prezența la vot a fost scăzută, a spulberat marja de victorie în adunările electorale republicane de până acum.

Guvernatorul de Florida, Ron DeSantis, l-a depășit la limită pe fostul guvernator al Carolinei de Sud, Nikki Haley. Victoria lui Trump vine la un an după ce și-a anunțat candidatura pentru 2024, după ce a pierdut în 2020 în fața lui Joe Biden şi a incitat atacul asupra Capitoliului american.

După anunţarea rezultatelor, Vivek Ramaswamy, antreprenor și candidat pentru prima dată la o funcție publică, și-a suspendat candidatura, după luni de zile în care s-a străduit să câștige teren. A anunţat deja că îl susţine pe Donald Trump şi că va participa alături de el la un eveniment de campanie în New Hampshire, următorul câmp de bătălie în procesul de nominalizare, pe 23 ianuarie.

Sondajele arată că Trump se va confrunta aici cu o provocare puternică din partea lui Nikki Haley, într-un stat în care pot vota și alegătorii independenți.

×
Subiecte în articol: Alegeri SUA 2024 Donald Trump Iowa
Parteneri
Candidat la primarie, prins în flagrant când dădea șpagă
x close