Antena 3 CNN Externe Viktor Bout, extrădat în SUA. Rusia critică felul "secret" în care s-a acţionat

Viktor Bout, extrădat în SUA. Rusia critică felul "secret" în care s-a acţionat

Viktor Bout, extrădat în SUA. Rusia critică felul "secret" în care s-a acţionat
Sursa foto: Foto: khmernz.blogspot.com
16 Noi 2010   •   10:59

Traficantul de arme rus Viktor Bout a fost extrădat, marţi, în Statele Unite. Supranumit "Negustorul Morţii", Bout era deţinut din 2008 în Thailanda. Cererea americanilor privind extrădarea a fost acceptată în luna august de către o Curte de Apel din Bangkok, în ciuda protestelor Moscovei. Procedura a fost îngreunată, însă, de un alt dosar.

"Bout a părăsit teritoriul thailandez la ora 13:27 (08:27, ora României)", de la aeroportul pentru curse interne din Bangkok, a precizat comandantul poliţiei criminalistice din Bangkok, citat de AFP. "Eu însumi l-am dus la un avion american (...), împreună cu şase oficiali americani care îl escortau", a adăugat el.

Viktor Bout este cel mai cunoscut traficant din lume. El a vândut arme şi armament grupărilor teroriste şi paramilitare din mai multe ţări, însă a avut legături în special cu grupările din Africa. Bout le furniza acestora arme în schimbul diamantelor, care erau apoi prelucrate în Europa.

Justiţia thailandeză a acceptat în august ca presupusul traficant de arme să fie extrădat în vederea anchetării lui pentru "terorism" în Statele Unite. Procedura a fost, însă, blocată de un al doilea dosar, deschis pentru "spălare de bani" şi "fraudă" de către Washington la începutul anului, de teamă că primul dosar ar putea eşua.

Luni, avocatul rus al lui Bout, Viktor Burobin, a apreciat drept "ilegală" decizia Guvernului thailandez privind extrădarea. El a recunoscut totuşi că o contestare a deciziei este imposibilă.

Rusia critică extrădarea "în secret"

Oficialii ruşi au criticat caracterul "secret" al extrădării în Statele Unite a traficantului de arme Viktor Bout.

"Totul s-a făcut foarte rapid, chiar urgent şi în secret, după părerea noastră. Acest lucru ne uimeşte", a declarat consulul rus la Bangkok Andrei Dvornikov, pentru agenţia Interfax.

"Nu am fost informaţi oficial de autorităţile locale", a adăugat oficialul rus.

Viktor Bout este acuzat că a folosit o flotă de avioane cargo pentru a transporta arme în Africa, America de Sud şi Orientul Mijlociu, dar el afirmă că transporturile sale erau perfect legale. Acesta riscă pedeapsa de închisoare pe viaţă în Statele Unite.




×
Subiecte în articol: SUA Thailanda Rusia critici
Parteneri
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă!
x close