Antena 3 CNN Externe Metoda cu care premierul maghiar Viktor Orban şi-a propus să câştige al cincilea mandat. Puţini au recurs la asta

Metoda cu care premierul maghiar Viktor Orban şi-a propus să câştige al cincilea mandat. Puţini au recurs la asta

Premierul maghiar, lider al formaţiunii FIDESZ, conduce de peste un deceniu Ungaria din funcţia de prim-ministru şi a mai avut un mandat de premier în perioada 1998 - 2002. Acuzat de liderii europeni de derapaje anti-democratice şi având o relaţie apropiată cu liderul rus Vladimir Putin, Viktor Orban se preocupă, de pe acum, de câştigarea alegerilor din 2022, ceea ce i-ar securiza un al cincilea mandat (al patrulea consecutiv).

Metoda cu care premierul maghiar Viktor Orban şi-a propus să câştige al cincilea mandat. Puţini au recurs la asta
Sursa foto: Hepta
de Adrian Iclozan    |    15 Ian 2021   •   23:00

În tentativa de a-şi creşte baza electorală, Orban i-a luat în vizor pe tineri. Astfel, Ungaria ar putea elimina impozitul pe venit pentru adulţii tineri înaintea alegerilor parlamentare din 2022.

Beneficiari ar urma să fie toţi cei cu vârsta sub 25 de ani

Proiectul ar urma să fie implementat până la începutul anului viitor, chiar înainte ca populaţia să se îndrepte spre urne pentru a decide dacă îi acordă lui Orban al patrulea mandat consecutiv sau nu.

Plafonul până la care ar fi aplicată facilitatea fiscală ar putea fi salariul mediu, însă guvernul de la Budapesta nu a decis încă pragul exact.

FIDESZ, eclipsat de Opoziţie în rândul tinerilor

Electoratul tânăr este zona în care Orban se descurcă cel mai prost din punct de vedere demografic. Momentan, pe acest segment opoziţia politică se află înaintea formaţiunii premierului, conform unor sondaje publicate anul trecut.

Politica lui Orban este descrisă de acesta drept creştin-conservatoare, însă măsurile luate de guvernele sale au atras criticile aliaţilor săi din Uniunea Europeană din cauza unor legi care au afectat libertăţile civile ale populaţiei.

"Această mutare nu este surprinzătoare când sondajele arată puţină susţinere pentru partidul lui Orban în rândul tinerilor", spune Andras Biro-Nagy, director în cadrul institutului de cercetare Policy Solutions din Budapesta.

Planul lui Orban ar costa circa 508 milioane de dolari pe an şi ar fi similar cu un plan aprobat în Polonia în 2019.

Anul trecut, Croaţia a conceput, la rândul său, o astfel de facilitate fiscală pentru cei sub 25 de ani pentru a combate "exodul creierelor" - în contextul în care tinerii acestui stat pleacă destul de repede în alte ţări mai bogate de pe continent.

×
Subiecte în articol: impozit zero tineri Viktor Orban
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close