Antena 3 CNN Externe Guvernul lui Viktor Orban decretează starea de urgență și își asumă puteri speciale, în contextul războiului din Ucraina: "Lumea este în pragul unei crize!"

Guvernul lui Viktor Orban decretează starea de urgență și își asumă puteri speciale, în contextul războiului din Ucraina: "Lumea este în pragul unei crize!"

Guvernul Ungariei își va asuma puteri speciale în contextul stării de urgență, pentru a putea răspunde mai rapid provocărilor create de războiul din Ucraina vecină.

Guvernul lui Viktor Orban decretează starea de urgență și își asumă puteri speciale, în contextul războiului din Ucraina: "Lumea este în pragul unei crize!"
Sursa foto: Hepta.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Mai 2022   •   20:15

Anunțul a fost făcut marți prim-ministrul Viktor Orban într-un clip video postat pe Facebook, transmite Reuters.

"Lumea este în pragul unei crize economice", a mai spus Orban în videoclip, reiterând că "Ungaria trebuie să rămână în afara războiului din Ucraina și să protejeze securitatea financiară a familiilor".

Liderul maghiar, care este la al patrulea mandat consecutiv de premier, după alegerile legislative din 3 aprilie, a mai folosit în trecut decretele care îi conferă puteri speciale: o dată din cauza crizei migrației din Europa și mai târziu, în timpul pandemiei de COVID-19.

Instituirea noii stări de urgență îi conferă, în mod similar, guvernului său posibilitatea de a guverna prin decrete.

Premierul ungar a precizat că primele măsuri luate în contextul stării de urgență vor fi anunțate miercuri.

Guvernul lui Orban se confruntă cu consecințele războiului din Ucraina, traduse printr-o inflație anuală de 9,5% și un deficit bugetar care a crescut în primul trimestru din cauza cheltuielilor preelectorale.

Orban, al cărui partid conservator, FIDESZ, a câștigat o majoritate de două treimi în Parlamentul de la Budapesta, după scrutinul de luna trecută, și-a sporit treptat puterile în timpul celor 12 ani de mandat, atrăgându-și critici din partea Uniunii Europene.

×
Parteneri
Horoscop 29 septembrie 2023. Norocoşii zilei
x close