Antena 3 CNN Externe Viktor Orban, alături de prințul arab Mohamed bin Salman și de liderul brazilian Jair Bolsonaro în galeria "prădătorilor de ziariști"

Viktor Orban, alături de prințul arab Mohamed bin Salman și de liderul brazilian Jair Bolsonaro în galeria "prădătorilor de ziariști"

Premierul Ungariei, Viktor Orban, este plasat alături de prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohamed bin Salman, și de președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, pe o listă cu lideri autoritari care s-au transformat în "prădători de presă".

Viktor Orban, alături de prințul arab Mohamed bin Salman și de liderul brazilian Jair Bolsonaro în galeria "prădătorilor de ziariști"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    05 Iul 2021   •   12:01

Lista "prădătorilor" a fost elaborată de organizația neguvernamentală Reporteri fără Frontiere (RSF), potrivit agenției EFE, citată de Agerpres.

Lista RSF, care actualizează o listă similară din 2016, include în total 37 de "tirani" din întreaga lume.

Orban, pe lista RSF înaintea lui Vladimir Putin

Liderilor din listă li se reproșează "o represiune masivă a libertății presei".

Pentru prima dată de la crearea sa, în urmă cu circa 20 de ani, în clasament apare și reprezentantul unei țări din Uniunea Europeană.

Documentul, care poate fi consultat aici, îl plasează pe Viktor Orban între liderul din Guineea Ecuatorială, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo și președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Lista nu este alfabetică.

Potrivit RSF, de la sosirea sa la putere, în 2010, Orban nu a încetat să atenteze împotriva "pluralismului şi independenței mass media".

RSF: Viktor Orban fie și-a aservit presa, fie a distrus-o

El a transformat serviciul public de radio şi televiziune în "organ de propagandă", iar în ceea ce privește presa privată, fie a supus-o propriilor interese, fie a redus-o la tăcere.

Toate acestea au fost posibile grație manevrelor politico-economice și cumpărării titlurilor presă de către unii oameni de afaceri care au legături cu partidul lui Orban, Fidesz, susține RSF.

Lui Bolsonaro, RSF îi reproșează insultele, umilințele şi "amenințările vulgare" pe care le-a adresat presei de când a ajuns în fruntea țării, în 2018.

Principalele ținte ale atacurilor lui Bolsonaro au fost jurnalistele, comentatorii politici şi grupul Globo.

Într-un demers anti-presă care amintește de războiul lui Donald Trump cu mass-media din SUA, anturajul și susținătorii lui Bolsonaro pe rețelele sociale se concentrează pe decredibilizarea presei pe care o acuză că este "dușmanul statului", arată RSF.

RSF: Puterea concentrată în mâinile prințului moștenitor din Arabia Saudită, o "barbarie fără limite"

Pe lista cu lideri care oprimă presa a organizației Reporteri fără Frontiere se mai află președintele din Cuba, Miguel Diaz-Canel, cel din Nicaragua, Daniel Ortega și liderul venezuelean Nicolas Maduro.

Lista RSF îl include și pe Mohamed bin Salman, numit succesor de către tatăl său în 2017 și a cărui putere concentrată în mâinile sale este catalogată de RSF drept "barbarie fără limite".

Arabia Saudită - amintește organizația - este "una dintre cele mai mari închisori din lume pentru jurnaliști".

Cazul cel mai flagrant este al editorialistului publicației americane Washington Post, Jamal Khashoggi, asasinat şi tranșat în consulatul saudit din Istanbul, Turcia, în 2018.

Lidera din Hong Kong, "new entry" pe lista cu lideri care oprimă presa

Pentru prima dată, în ediția din acest an, RSF include pe lista sa două femei "prădătoare ale presei".

Prima este șefa executivului din Hong Kong, pentru că se comportă ca "o marionetă în mâinile președintelui chinez Xi Jinping", în aplicarea politicilor care au dus la dispariția, în iunie anul curent, a ultimului ziar independent, Apple Daily, și la încarcerarea fondatorului său, Jimmy Lai

 A doua este șefa executivului din Bangladesh, Sheikh Hasina, care conduce țara din 2009 și care, cu o lege privind securitatea digitală adoptată în 2018 - potrivit RSF - a deschis calea procedurilor judiciare împotriva a peste 70 de jurnaliști şi bloggeri.

Șapte dintre liderii aflați pe lista neagră a organizației RSF se află acolo încă de la prima ediţie, din 2001.

Este vorba despre ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, președintele Siriei, Bashar al Assad, al Rusiei, Vladimir Putin și al Belarusului, Aleksandr Lukaşenko.

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close