Antena 3 CNN Externe Violenţe în cadrul unui protest masiv faţă de încălzirea climatică, la Copenhaga

Violenţe în cadrul unui protest masiv faţă de încălzirea climatică, la Copenhaga

Violenţe în cadrul unui protest masiv faţă de încălzirea climatică, la Copenhaga
13 Dec 2009   •   09:55

Zeci de mii de oameni au participat sâmbătă, în Danemarca, la un protest împotriva încălzirii globale. Aproximativ 500 de organizaţii ecologiste au încercat să pună presiune pe liderii statelor prezente la summit-ul de la Copenhaga să semneze acordul privind schimbările climatice. Manifestaţia nu a fost lipsită de violenţe. Sute de tineri mascaţi au distrus vitrinele mai multor magazine. Şi în Bucureşti a avut loc un miting organizat de Partidul Verde.

Aproape o sută de mii de oameni, potrivit organizatorilor, au participat, la Copenhaga, la unul dintre cele mai mari proteste faţă de încălzirea climatică din ultimii ani. Deşi marşul a fost unul paşnic, manifestaţia nu a fost lipsită de evenimente violente. Grupuri de tineri înarmaţi cu cărămizi şi recipiente incendiare au atacat forţele de ordine şi au avariat mai multe magazine. Aproape o mie de protestatari violenţi au fost reţinuţi după o serie de confruntări cu forţele de securitate.

Oamenii doresc semnarea unui acord imediat care să reglementeze problema încălzirii climatice. ?Am venit aici să transmitem un mesaj politicienilor lumii să nu se rezume doar la a vorbi ci să şi hotărască ceva. Credeam că a venit timpul unei rezoluţii şi asta cât mai repede?, spune unul dintre demonstranţi.

?Vreau o shimbare, vreau să trăiesc şi vreau să schimbăm modul în care trăim şi să nu mai fim o mare uzină?, a declarat un alt demonstrant.

Cele 192 de delegaţii prezente în Danemarca au ajuns deja la un acord care îşi propune să limiteze creşterea temperaturii medii a planetei la două grade.

?Când vorbim despre modul în care ne deplasăm , salut iniţiativa oraşului Copenhaga şi a Danemarcei. Am venit aici cu o bicicletă. Nu maşinile sunt viitorul, ci bicicletele?, a spus o femeie care a luat parte la marş.

În semn de solidaritate cu acţiunea de la Copenhaga, Partidul Verde a organizat şi la Bucureşti un miting de protest. Eforturile ţărilor sărace în lupta împotriva încălzirii climatice vor fi susţinute şi de ajutorul de 7,2 miliarde de euro aprobat pentru următorii trei ani la summitul Uniunii Europene de sâmbătă, de la Bruxelles.

Antena 3

×
Subiecte în articol: protest Copenhaga
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close