Antena 3 CNN Externe Violenţe la un festival tehno desfăşurat la Berna: Cel puţin 50 de persoane au fost rănite

Violenţe la un festival tehno desfăşurat la Berna: Cel puţin 50 de persoane au fost rănite

Violenţe la un festival tehno desfăşurat la Berna: Cel puţin 50 de persoane au fost rănite
Sursa foto: Foto: blick.ch
de M.T.    |    27 Mai 2013   •   11:34

Aproximativ 50 de persoane, între care 20 de poliţişti, au fost rănite în noaptea de sâmbătă spre duminică la Berna, Elveţia, ca urmare a violenţelor din cadrul unui tradiţional festival tehno, a anunţat poliţia locală, potrivit AFP, citată de Mediafax.

"Tanz dich frei" (Eliberează-te prin dans) este un eveniment ajuns la cea de-a treia ediţie, numărul participanţilor din acest an ajungând la 10.000, după ce o organizaţie anonimă a lansat un apel pe Facebook în care solicita mai mult spaţiu şi libertate pentru viaţa nocturnă.

Violenţele au dus la reţinerea a 61 de persoane, 54 de bărbaţi şi 7 femei, nouă dintre acestea fiind minore. Aproximativ 70 de vitrine au fost sparte şi câteva magazine au fost jefuite, pagubele fiind estimate la câteva sute de mii de franci elveţieni.

Poliţia din Berna a precizat că a avut de-a face cu „un potenţial de violenţă masiv”, iar scenele desprinse parcă din războaiele de gherilă au durat până spre dimineaţă.

Oficialii eleveţieni au spus că, iniţial, la eveniment au luat parte câteva sute de persoane, însă, în câteva ore, numărul acestora a ajuns la 10.000.

Manifestiaţia a degenerat aproape de miezul nopţii, în apropierea locului unde se află Guvernul şi Parlamentul, poliţiştii fiind atacaţi de participanţii la eveniment cu pocnitori, pietre, sau garduri metalice. Forţele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene, tunuri de apă şi gloanţe de cauciuc.

Reto Nause, responsabilul pentru siguranţa oraşului, i-a numit pe manifestanţi „infractori militanţi”, cerând sancţionarea dură a celor care au provocat incidentele. De asemenea, Nause consideră că oficialii elveţieni ar trebui să ceară socoteală şi Facebook, care a servit drept platformă pentru chemarea oamenilor la festival.

Organizatorii evenimentului şi-au exprimat regretul pentru incidentele din Berna, acuzând în acelaşi timp poliţia că a fost vinovată de provocarea violenţelor, prin intervenţiile sale şi grija de a proteja Palatul Federal.


×
Subiecte în articol: Elvetia violente
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close