Antena 3 CNN Externe Violenţe xenofobe în Grecia. Extremiştii cer alungarea imigranţilor ilegali

Violenţe xenofobe în Grecia. Extremiştii cer alungarea imigranţilor ilegali

Violenţe xenofobe în Grecia. Extremiştii cer alungarea imigranţilor ilegali
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    24 Mai 2012   •   10:04

Ca şi cum grecii n-ar avea şi aşa destule probleme, în ţară au izbucnit, acum, şi violenţe cu motivaţie xenofobă. O grupare neonazistă, reprezentată şi în Parlament, cere ca imigranţii ilegali să fie alungaţi din ţară. În urma ciocnirilor cu extremiştii, opt poliţişti au fost răniţi.

Incidentele s-au produs în marele port Patras, unde o mulţime de imigranţi ilegali încearcă să se îmbarce pe vapoare care să-i ducă mai departe, spre vest. Unul din aceşti străini, un adolescent afgan, a fost arestat pentru uciderea unui localnic. Nu le-a trebuit mai mult militanţilor grupării "Zorile Aurii" ca să proclame că toţi imigranţii sunt nişte criminali şi trebuie daţi afară din Grecia.

După un miting de protest la poarta unei fabrici abandonate, unde se adăpostesc imigranţii, neonaziştii au încercat să pătrundă înăuntru pentru a răzbuna moartea localnicului. Ei au atacat cu bâte, pietre şi sticle incendiare forţele de ordine, care păzeau fabrica. Miercuri, luptele au continuat până seara, când un poliţist pe motocicletă a scăpat cu greu să nu fie linşat. Militanţii s-au răzbunat, însă, pe vehiculul său.

Opt poliţişti au fost răniţi, iar cinci protestatari - arestaţi. Cu totul neobişnuit, mai ales în plină campanie electorală, poliţia a acuzat oficial partidul "Zorile Aurii" pentru declanşarea violenţelor. Partidul a obţinut, la ultimele alegeri, aproape 7% şi a trimis 21 de deputaţi în parlamentul dizolvat îndată după convocare. Trei militanţi ai partidului, între care o candidată la Parlament, sunt în prezent judecaţi la Atena pentru agresarea unor imigranţi.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close