Antena 3 CNN Externe Violuri şi asasinate în masă. Talibanii au răspândit teroarea

Violuri şi asasinate în masă. Talibanii au răspândit teroarea

Violuri şi asasinate în masă. Talibanii au răspândit teroarea
Sursa foto: Foto: afghanistan.nationalpost.com
02 Oct 2015   •   09:56

Talibanii au răspândit 'teroarea', au violat femei și au comis asasinate în masă la Kunduz, orașul din nordul Afganistanului pe care l-au ocupat la începutul săptămânii, a transmis joi Amnesty International, pe baza mărturiilor unor civili care au fugit, informează Agerpres.

Rebelii talibani "au violat femei și au ucis apropiați ai acestora, printre care și copii, cadre ale poliției și soldați" la Kunduz, a precizat ONG-ul într-un comunicat, în contextul în care armata afgană a preluat din nou în mare parte controlul asupra orașului de la insurgenții islamiști, al căror regim este cu regularitate criticat pentru discriminările împotriva femeilor, relatează AFP.

După ce au cucerit Kunduz în câteva ore luni, talibanii au promis să aplice viziunea lor strictă a legii islamice în oraș și "să impună respectarea legii și menținerea ordinii", însă "au făcut exact contrariul", a spus o militantă pentru drepturile omului citată de Amnesty, care a adăugat că nu știe "cine ne-ar putea veni în ajutor".

ONG-ul a oferit ca exemplu soarta unei moașe din spitalul din Kunduz, care "a fost violată de mai mulți talibani, apoi ucisă împreună cu o colegă, fiind acuzate că oferă servicii de sănătate reproductivă".

Talibanii, încurajați de victoria clară asupra armatei afgane, au creat de asemenea "liste de persoane de ucis" — militanți pentru drepturile omului, funcționari și jurnaliști—, ale căror coordonate le-au găsit în registrele secției locale a serviciilor de securitate, pe care le-au obținut luni, notează organizația.

Amnesty îndeamnă autoritățile să-i urmărească și să-i ancheteze "pe toți talibanii suspectați de încălcarea drepturilor omului.

Talibanii, la putere din septembrie 1996 până la intervenția occidentală din toamna lui 2001, practicau cu regularitate execuțiile pentru încălcările legii islamice așa cum o vedeau ei. Unele execuții se făceau în public, cum ar fi cele care implicau lapidarea femeilor adultere.

După 14 ani, civilii plătesc cel mai mare tribut acestui conflict. În prima jumătate a anului, 1.592 de civili au murit și 3.329 au fost răniți în violențe, confirm Misiunii ONU în Afganistan.

×
Subiecte în articol: viol asasinat talibani Afganistan
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close