Antena 3 CNN Externe Vitali Klitschko, primarul Kievului: ”Germania a trădat Ucraina!”

Vitali Klitschko, primarul Kievului: ”Germania a trădat Ucraina!”

Vitali Klitschko, fostul campion mondial la box la categoria grea devenit primar al Kievului, a acuzat Germania că a „trădat” Ucraina.

Vitali Klitschko, primarul Kievului: ”Germania a trădat Ucraina!”
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    24 Ian 2022   •   17:16

Klitschko a vizat Berlinul pentru interzicerea exporturilor de arme către Ucraina și pentru sprijinul său continuu pentru gazoductul Nord Stream 2 cu Rusia.

„Există o mare dezamăgire în Ucraina că guvernul federal se lipește de Nord Stream 2. Că nu vrea să furnizeze arme de apărare și, în același timp, împiedică state precum Estonia să ne furnizeze arme”, a spus el pentru Bild.

„Aceasta este trădarea prietenilor într-o situație dramatică în care țara noastră este amenințată de trupele rusești de la mai multe granițe”.

Berlinul refuză să permită exporturile de arme către Ucraina în baza unei politici de lungă durată de a nu trimite arme în zonele de conflict.

De asemenea, în prezent blochează Estonia să trimită obuziere în Ucraina sub un drept de veto, care era o condiție a exportului lor inițial din Germania.

Guvernul lui Olaf Scholz a trimis semnale mixte în ceea ce privește Nord Stream. Annalena Baerbock, ministrul de externe, a indicat că Germania va onora un acord cu SUA pentru a anula conducta dacă Rusia va invada Ucraina.

Dar Scholz însuși a pus la îndoială acest lucru, sugerând că conducta este o chestiune pur comercială. „Mulți se întreabă: unde se află de fapt guvernul german? De partea libertății și a Ucrainei? Sau de partea agresorului?” a spus Klitschko.

„Acum sunt necesare semnale clare din partea celei mai importante țări din Europa.”

Klitschko a intrat în politică la momentul Revoluției Portocalii din 2004 din Ucraina și a devenit primar al Kievului în 2014. El 50 de ani s-a antrenat cu forțele de apărare teritoriale ucrainene pentru a rezista unei invazii ruse.

„Am trăit în Germania multă vreme și încă mai am mulți prieteni acolo”, a scris el. „De aceea mă doare în mod deosebit să văd cum simpatizanții lui Putin au preluat controlul politic asupra multor probleme.

„Miliardele pe care Rusia le-a investit pentru a cumpăra corporații germane, foști politicieni și lobbyiști au dat roade.

„Germania ar trebui să se asigure că lobbyștilor precum Gerhard Schröder li se interzice prin lege să continue să lucreze pentru regimul rus”.

Nord Stream 2 a fost aprobat de Schröder, fostul cancelar, care s-a alăturat consiliului de administrație al companiei de conducte la doar câteva zile după ce a părăsit mandatul.

Schröder, care este și președintele companiei petroliere ruse Rosneft din 2017, este un apărător deschis al lui Putin, potrivit The Telegraph.

×
Subiecte în articol: Vitali Klitschko Kiev Ucraina Germania
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close