Antena 3 CNN Externe Vizită-surpriză la Kiev, după ce SUA au anunțat că livrează Ucrainei armament greu de aproape un miliard de dolari

Vizită-surpriză la Kiev, după ce SUA au anunțat că livrează Ucrainei armament greu de aproape un miliard de dolari

Autoritățile americane analizează posibilitatea de a trimite la Kiev o delegație oficială la nivel înalt, în semn de solidaritate cu Ucraina, invadată de forțele ruse din 24 februarie.

Vizită-surpriză la Kiev, după ce SUA au anunțat că livrează Ucrainei armament greu de aproape un miliard de dolari
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    14 Apr 2022   •   09:31

Potrivit unei surse citate de Reuters, secretarul de stat american, Antony Blinken şi secretarul apărării din SUA, Austin Lloyd (galeria următoare) sunt candidații potențiali pentru această vizită-surpriză la Kiev.

O vizită a președintelui Joe Biden este improbabilă, a adăugat sursa citată.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Reuters notează că încă nu a fost luată o decizie iar discuțiile pe acest subiect au fost relatate prima dată de publicația Politico.

Alți lideri occidentali, între care premierul britanic Boris Johnson şi șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-au deplasat recent în Ucraina pentru a-și exprima solidaritatea cu această țară.

În același timp, guvernele occidentale trimit ajutoare militare suplimentare pentru a spori capacitatea de apărare a Ucrainei înaintea a ceea ce se anunță a fi o ofensivă de amploare a armatei ruse în estul şi sudul țării.

După eșecul ofensivei pentru cucerirea Kievului, rușii și-au ajustat planurile și vor acum să preia complet controlul în Donbas, unde s-au constituit, de la anexarea Crimeei, "republicile populare" separatiste Donețk și Lugansk.

SUA trimit Ucrainei elicoptere și armament greu pentru prima dată de la izbucnirea războiului

Pentru prima dată de la invazia Rusiei în Ucraina, administrația Biden oferă Kievului arme de mare putere, despre care unii oficiali american spuneau în urmă cu câteva săptămâni că reprezintă "un risc prea mare de escaladare", notează CNN.

Pachetul de 800 de milioane de dolari a fost constituit nu doar ca urmare a solicitărilor directe din partea Ucrainei, ci și în contextul ofensivei pregătite de Rusia în sud-estul Ucrainei, aproape de frontiera comună, unde terenul este în avantajul militar al invadatorilor.

Armamentul pe care SUA îl trimit în Ucraina este cel mai clar indiciu că războiul se schimbă și este nevoie de noi mijloace, pentru a permite Kievului să continue să respingă armata rusă, regrupată și reaprovizionată după eșecurile inițiale în primele săptămâni de conflict.

Ce include pachetul militar din SUA, potrivit administrației americane:

  • 11 elicoptere Mi-17 (foto următoare), destinate inițial să fie trimise în Afghanistan
  • 18 tunuri Howitzer de 155 mm 
  • Încă 300 de drone Switchblade
  • Sisteme radar capabile să detecteze tirul inamic și sursa de origine a acestuia

Foto principală: obuzier (howitzer) de 122 mm îndreptat împotriva forțelor ucrainene, Lugansk, Ucraina, aprilie 2022

×
Subiecte în articol: Kiev SUA armament Antony Blinken Lloyd Austin
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close