Antena 3 CNN Externe Aliatul incomod: Președintele Turciei, primit de cancelarul german

Aliatul incomod: Președintele Turciei, primit de cancelarul german

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit, vineri, la Berlin, cu cancelarul german Olaf Scholz. Ambii speră să găsească un teren comun în ceea ce privește comerțul, migrația și apărarea, în ciuda punctelor de vedere foarte diferite în ceea ce privește Israelul și invazia Moscovei în Ucraina.

de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Noi 2023   •   20:37

Vizita lui Erdogan vine înaintea alegerilor municipale la care speră să recâștige orașele Ankara și Istanbul.

Sprijinul lui Scholz pentru un acces mai bun la piața Uniunii Europene și pentru liberalizarea vizelor ar fi un mare cadou pentru alegătorii afectați de o inflație ridicată și de o criză economică, notează agenția de presă Reuters.

Un purtător de cuvânt al lui Scholz a refuzat să speculeze cu privire la modul în care Germania va proceda cu cererea lui Erdogan de a cumpăra 40 de avioane de război Eurofighter Typhoon - o mișcare care ar avea nevoie de sprijinul lui Scholz, deoarece Germania face parte din consorțiul care le construiește.

Pentru Scholz, care conduce o coaliție fracționată în trei părți, care se confruntă cu o hotărâre judecătorească ce a provocat o gaură de 60 de miliarde de euro în bugetul său și cu o dispută pe tema economiei și a creșterii imigrației, rolul Ankarei în stoparea migrației către UE face din Turcia un partener indispensabil.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat înaintea reuniunii că aderarea Suediei la alianța NATO va fi probabil abordată în cadrul discuțiilor. Deși Erdogan a renunțat la obiecțiile sale, parlamentul turc nu a ratificat încă aderarea Suediei.

Scholz s-a străduit să nu răspundă direct la condamnarea vehementă a Israelului de către Erdogan, pe care l-a catalogat drept "stat terorist".

×
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close