Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin a dezvăluit cerinţele exacte ale Rusiei pentru un acord de pace cu Ucraina

Vladimir Putin a dezvăluit cerinţele exacte ale Rusiei pentru un acord de pace cu Ucraina

Joi după-amiază, președintele Vladimir Putin l-a sunat pe președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și i-a spus care sunt cerințele exacte ale Rusiei pentru un acord de pace cu Ucraina, notează BBC.

Vladimir Putin a dezvăluit cerinţele exacte ale Rusiei pentru un acord de pace cu Ucraina
Sursa foto: hepta
de Georgiana Adam    |    18 Mar 2022   •   13:46

La doar o jumătate de oră după încheierea convorbirii telefonice, consilierul principal și purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin, a oferit un interviu pentru BBC. Kalin a făcut parte dintr-un grup extrem de restrâns de oficiali care au ascultat apelul telefonic. 

Potrivit acestuia, cererile de la Kremlin se împart în doua categorii. 

Primele patru condiții ar părea că nu sunt deloc greu de îndeplinit pentru Ucraina. 

Prima dintre acestea este acceptarea neutralității din partea Ucrainei și acordul de a nu solicita aderarea la NATO. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a părut deschis deja cu privire la asta.

În acestă categorie există însă și cerințe care îi pun în dificultate pe negociatorii ucraineni. 

Astfel, Ucraina ar trebui să treacă printr-un proces de demilitarizare totală pentru a nu mai fi un pericol pentru Rusia și limba rusă să aibă protecție în Ucraina. 

Pentru a opri atacurile, Vladimir Putin își dorește și un proces de denazificare în Ucraina. Însă acest lucru este profund ofensator pentru Volodimir Zelenski, care este el însuși evreu iar unele dintre rudele acestuia au murit chiar în Holocaust.

Partea turcă este de părere însă că aceste condiții sunt relativ ușor de acceptat pentru președintele ucrainean. Poate va fi suficient ca Ucraina să condamne toate formele de neo-nazism și să promită că le va reprima.  

A doua categorie este mult mai dificilă, iar, în apelul său telefonic, Putin a declarat că ar fi nevoie de negocieri față în față între el și președintele Zelensky înainte de a se ajunge la un acord asupra acestor puncte. 

Ibrahim Kalin a fost mult mai puțin specific cu privire la aceste probleme, spunând pur și simplu că acestea implică regiunea Donbas.

Deși Kalin nu a intrat în detalii, se presupune că Rusia  va cere ca guvernul ucrainean să renunțe la teritoriul din estul Ucrainei.

Cealaltă presupunere este că Rusia va cere ca Ucraina să accepte în mod oficial faptul că regiunea Crimeei, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, aparține într-adevăr acum Rusiei. Asta va fi greu de acceptat pentru Ucraina. 

Ucraina a suferit îngrozitor în ultimele săptămâni, iar reconstrucția orașelor și orașelor pe care Rusia le-a deteriorat și distrus va dura mult timp. La fel va fi readăpostirea milioanelor de refugiați care au fugit din casele lor.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close