Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin afirmă că Europa este vinovată pentru creșterea prețului gazului

Vladimir Putin afirmă că Europa este vinovată pentru creșterea prețului gazului

Uniunea Europeană își poate învinovăți propriile politici pentru prețurile record la gaze, deoarece unii dintre membrii săi vând gaz rusesc ieftin la prețuri mult mai mari în interiorul blocului, a declarat vineri președintele rus Vladimir Putin.

Vladimir Putin afirmă că Europa este vinovată pentru creșterea prețului gazului
Sursa foto: Getty Images/ Pascal Le Segretain
de Cerasela Stafie    |    24 Dec 2021   •   18:18

Totodată, liderul rus a cerut aprobarea noii rute de gaze rusești, conducta Nord Stream 2, pentru a relaxa criza prețurilor.

Prețul de referință al gazului în Europa a urcat la un nou record, marți, în creștere cu aproape 800% de la începutul anului. Prețul a scăzut vineri, rămâne în continuare cu peste 400% mai ridicat.

Statele Unite și mai multe țări est-europene se opun lansării Nord Stream 2, despre care spun că va face UE să depindă și mai mult de gazul rusesc, care asigură deja 35% din necesarul blocului.

Conducta din Rusia către Germania, care a fost construită în septembrie, așteaptă încă aprobarea de la Berlin și Bruxelles.

”Livrările suplimentare de gaze pe piața europeană de gaze ar reduce cu siguranță prețul la bursă”, a spus Putin, citat de agenția de presă RIA, la o reuniune comună a Consiliului de Stat și a unui consiliu pentru știință și educaţie, scrie Reuters.

În plus, conducta Yamal-Europa, care de obicei trimite gaz rusesc în Europa de Vest, curgea în sens invers pentru a patra zi vineri, pompând din Germania în Polonia, au arătat datele operatorului de rețea german Gascade.

Putin a spus că Polonia a ”înlăturat” Rusia de la gestionarea conductei Yamal-Europa, care a lucrat în regim invers, trimițând gaz spre est. Conducta merge din Rusia până în Belarus și mai departe până în Polonia și Germania.

”Acest lucru nu crește volumul de gaz rusesc pe piața europeană, așa că prețul este în creștere”, a spus Putin, potrivit agenției de presă Interfax, despre fluxurile inverse.

Putin a declarat joi că Germania revinde gazul rusesc Poloniei și Ucrainei, în loc să elibereze o piață supraîncălzită.

În Ucraina, o altă rută de tranzit a gazului rusesc către Europa, șeful operatorului de transport de gaze a declarat că Gazprom din Rusia a redus tranzitul zilnic de gaze pe teritoriul ucrainean la 87,7 milioane de metri cubi (mcm) de la 109 mcm.

”Reducerea livrărilor de gaze către Uniunea Europeană într-un moment în care prețurile au ajuns la 2.000 de dolari sugerează că acestea nu sunt decizii economice, ci pur politice, menite să crească presiunea asupra UE pentru a lansa Nord Stream 2 în condițiile Federației Ruse”, a scris pe Facebook Sergiy Makogon, directorul general al SRL Gaz OTS al Ucrainei.

Prețul de referință al gazului european a crescut marți peste 2.200 de euro la 1.000 de metri cubi. Rusia a respins în mod repetat acuzațiile că a făcut politică prin gaz și spune că îndeplinește toate sumele pentru care este contractat să le furnizeze. Companiile cu oferte de aprovizionare au declarat, de asemenea, că contractele lor au fost îndeplinite.

×
Subiecte în articol: gaz Europa pretul gazelor
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close