Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin i-a spus lui David Cameron că vrea o soluţie diplomatică în Ucraina

Vladimir Putin i-a spus lui David Cameron că vrea o soluţie diplomatică în Ucraina

Vladimir Putin i-a spus lui David Cameron că vrea o soluţie diplomatică în Ucraina
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
de M.Z.    |    09 Mar 2014   •   18:02

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus duminică premierului britanic David Cameron că "vrea să găsească o soluţie diplomatică la criza" din Ucraina, potrivit unui purtător de cuvânt al Downing Street, care s-a exprimat după o discuţie telefonică între cei doi oficiali.

"Preşedintele Putin a recunoscut că este în interesul nostru al tuturor să avem o Ucraină stabilă. El a declarat că Rusia vrea găsirea unei soluţii diplomatice la criză şi că va discuta mâine (luni) cu ministrul său de Externe (Serghei) Lavrov, despre propunerile privind un grup de contact", a cărui înfiinţare este dorită de occidentali, a declarat o purtătoare de cuvânt a biroului lui Cameron într-un comunicat, informează AFP, potrivit Mediafax.

"Premierul (britanic) l-a sunat în această dimineaţă (duminică) pe preşedintele Putin pentru a-i cere să reducă tensiunea în Ucraina şi să susţină formarea unui grup de contact care ar putea conduce la discuţii directe între guvernele rus şi ucrainean", a continuat sursa citată.

Cameron a insistat, de asemenea, pe faptul că vrea - la fel ca toţi partenerii săi europeni şi americani - "să lucreze cu Rusia la o soluţie diplomatică pentru situaţia din Ucraina, inclusiv în Crimeea", peninsulă ucraineană trecută la sfârşitul lui februarie sub controlul de facto al forţelor ruse după înlăturarea de la putere a preşedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici.

Premierul britanic a declarat că recunoaşte "dreptul tuturor ucrainenilor de a-şi decide viitorul", adăugând că "alegerile, prevăzute în prezent pentru sfârşitul lui mai, reprezintă mijlocul prin care pot face acest lucru".

Alegeri prezidenţiale anticipate au fost fixate pentru 25 mai în Ucraina, dar Crimeea va organiza la 16 martie un referendum în care alegătorii vor avea de ales între o alipire la Rusia şi o autonomie net consolidată. Data acestui ultim scrutin a fost calificată drept "ridicolă" de şeful diplomaţiei britanice, William Hague.

Cameron şi Putin au discutat, de asemenea, despre "provocările economice importante cu care se confruntă Ucraina şi au convenit asupra necesităţii comunităţii internaţionale de a o sprijini financiar în lunile următoare", a conchis Downing Street.

×
Subiecte în articol: David Cameron Ucraina Proteste Ucraina
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close