Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin a dat lovitura noaptea, ca hoții, înainte de Crăciun: i-a lăsat pe austriecii de la OMV și pe nemții de la Wintershall fără participații în valoare de miliarde de dolari

Vladimir Putin a dat lovitura noaptea, ca hoții, înainte de Crăciun: i-a lăsat pe austriecii de la OMV și pe nemții de la Wintershall fără participații în valoare de miliarde de dolari

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat cea mai mare confiscare de active străine din Rusia.

Vladimir Putin a dat lovitura noaptea, ca hoții, înainte de Crăciun: i-a lăsat pe austriecii de la OMV și pe nemții de la Wintershall fără participații în valoare de miliarde de dolari
Sursa foto: hepta / DPA Images / Sergey Bobylev
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Dec 2023   •   14:24

El a semnat decretele prezidențiale prin care companiile Wintershall Dea din Germania și OMV din Austria sunt deposedate de participații în valoare de mai multe miliarde de dolari în proiectele de extracție a gazelor din zona arctică a Rusiei.

Este vorba despre participațiile celor două companii occidentale la zăcământul Yuzhno-Russkoye (Iujno - Ruskoe) și în proiectele Achimov.

Aceste participații vor reveni unor companii rusești nou create.

Decretele prezidențiale corespunzătoare au fost publicate marți noaptea, târziu, notează presa internațională.

Potrivit acestor documente, deciziile au fost luate pentru a proteja interesele naționale, pe fondul "acțiunilor ilegale și neprietenoase ale Occidentului" în legătură cu activele rusești.

Pe ce active străine au mai pus mâna rușii, de la invazia în Ucraina

Wintershall Dea, companie deținută de BASF în proporție de 67% și în proporție minoritară de compania LetterOne a miliardarului rus Mihail Fridman, a semnalat încă de la începutul anului curent perspectiva pierderii participațiilor în Rusia.

Wintershall Dea este în curs de retragere din Rusia. OMV s-a retras anul trecut.

Presa internațională amintește că, de la războiul declanșat în februarie 2022, rușii au obținut controlul asupra unor active occidentale importante din țară, inclusiv asupra celor opt fabrici de bere ale Carlsberg și asupra întreprinderilor producătorului francez de iaurt Danone.

Pe de altă parte, active de stat rusești în valoare de sute de miliarde de dolari au fost înghețate în Occident, la fel ca și activele oamenilor de afaceri și investitorilor ruși.

Ce spune Rusia că va face cu banii luați pe activele străine

Atât zăcământul Yuzhno-Russkoye, cât și proiectele Achimov sunt situate în regiunea Yamal-Neneț, în nordul extrem al Rusiei.

Conform decretelor semnate de Putin, participațiile la proiectele Achimov urmează să fie transferate către societăți cu răspundere limitată special înființate și, ulterior, oferite spre evaluare și vânzare unei companii puțin cunoscute, Gazovyye Tekhnologii.

Activele OMV vor fi vândute ulterior societății pe acțiuni SOGAZ, care furnizează produse de asigurare pentru Gazprom.

Încasările din vânzări ar urma să fie depuse în conturi speciale deținute de foștii proprietari străini ai acestora.

Sursa: Reuters

×
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close