Antena 3 CNN Externe Cum ar putea ajunge Vladimir Putin să sfârșească precum Nicolae Ceaușescu

Cum ar putea ajunge Vladimir Putin să sfârșească precum Nicolae Ceaușescu

Există posibilitatea ca Vladimir Putin să fie înlăturat de la putere precum Nicolae Ceaușescu, potrivit mai multor analize făcute de specialiști militari.

Cum ar putea ajunge Vladimir Putin să sfârșească precum Nicolae Ceaușescu
Sursa foto: hepta
de Lorena Stan    |    15 Aug 2022   •   15:25

Discuția revine în condițiile în care războiul din Ucraina a adus economia Rusiei înapoi în 2018.

Produsul Intern Brut al țării a înregistrat o scădere anualizată de circa 4% în al doilea trimestru al acestui an.

Ministerul rus al Economiei prognoza în aprilie o scădere a PIB de 12% în 2022, după o creștere de 4,7% anul trecut, scenariu care, dacă s-ar materializa, ar constitui cea mai mare contracție economică înregistrată de Rusia de la mijlocul anilor '90.

Cine mai are relații cu Rusia și cine s-a raliat sancțiunilor SUA și UE

Toate statele membre NATO și UE, alături de națiuni din Asia asiatice şi partenere cu Statele Unite, precum Japonia, au sancționat Rusia sau și-au încetat colaborarea comercială cu acest stat.

Țările care s-au raliat Moscovei în pofida agresiunii militare din Ucraina formează un grup relativ restrâns și, fie depind de Rusia într-un fel sau altul, fie au anumite interese convergente cu ale regimului de la Kremlin.

Între aceste state se numără Siria, Iran și Venezuela, Cuba, Brazilia și Coreea de Nord.

De asemenea, China și India continuă relațiile economice cu Rusia, ba chiar oferă alternative de piață pentru exporturile energetice ale Moscovei.

Ce trebuie să se întâmple pentru ca Putin să aibă soarta lui Ceaușescu

Potrivit analiștilor, Vladimir Putin ar putea sfârși precum Nicolae Ceaușescu dacă izolarea Rusiei ar duce la condiții economice similare celor pe fondul cărora regimul dictatorial din România s-a prăbușit acum aproape 33 de ani.

Practic, este nevoie de o izolare totală prin mecanismul unor sancțiuni economice și guvernamentale extrem de drastice, pentru ca acest lucru să se întâmple.

Iar Rusia este o țară mult mai mare și mult mai greu de izolat decât era România în anii '80 ai secolului trecut.

De când au început restricțiile dure pentru populația României și până când Nicolae Ceaușescu a fost înlăturat de la putere au trecut 8 - 9 ani.

Deși Rusia are experiența conflictelor purtate pe o perioadă de ordinul anilor, e greu de imaginat că Moscova își poate planifica un război în Ucraina pe un interval atât de mare, mai ales că guvernul de la Kiev și-a propus, neoficial, să recapete regiunile ocupate din sudul țării până să vină iarna.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin nicolae ceausescu
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close