Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin vrea ca Occidentul să trădeze Ucraina | Tensiuni între Rusia şi Marea Britanie

Vladimir Putin vrea ca Occidentul să trădeze Ucraina | Tensiuni între Rusia şi Marea Britanie

Vladimir Putin încearcă să convingă Occidentul să abandoneze sprijinul pentru Ucraina şi să înceapă negocieri cu Occidentul, de la care Kievul ar fi exclus, scrie Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă analiză a sa.

de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Ian 2024   •   21:42

Grupul de reflecţie de la Washington consideră că liderul de la Kremlin a reformulat modul în care defineşte războiul ca fiind o luptă împotriva Occidentului, nu a Ucrainei, cu scopul de avea o poziţie mai puternică la masa negocierilor.

Vladimir Putin încearcă să pună Ucraina în poziţia unui pion fără valoare în conflictul Rusia-Occident, strategie menită să mascheze obiectivele expansioniste prin care Moscova încearcă să obţină controlul complet asupra Ucrainei, consideră Institutul pentru Studiul Războiului.

Pentru liderul de la Kremlin, singurul partener de negociere pe pocior de egalitate este Occidentul, în timp ce Ucraina este considerată o cantitate neglijabilă. Toate declaraţiile şi comentariile recente ale preşedintelui rus arată că acesta nu este interesat de negocieri de pace directe cu Kievul. Putin speră că Occidentul va abandona Ucraina în urma negocierilor, care ar urma să fie dezmembrată sau sau chiar să intre din nou în sfera de influenţă rusă.

Totodată, în contextul preluării de către Marea Britanie, la data de1 ianuarie, a forţei NATO de reacţie rapidă, Vladimir Putin a avertizat că trupele britanice nu sunt complet înarmate și pregătite dacă atacă aliații. Reacţiile a doi oficiali britanici nu au întârziat să apară.

Secretarul britanic al Apărării a lansat un atac dur la adresa liderului de la Kremlin odată cu preluarea comenzii forței NATO de reacție rapidă. Asta după ce Putin a ironizat apărarea Marii Britanii şi a dat de înţeles că trupele regatului nu ar fi complet înarmate şi pregătire în cazul unui atac.

Grant Shapps a declarat că: "Avem unii dintre cei mai buni soldați din lume și unele dintre cele mai avansate echipamente pentru a prelua conducerea în acest moment crucial. Trupele britanice de elită sunt pregătite să preia conducerea și să apere Europa dacă Vladimir Putin atacă un aliat NATO. Mii de soldați vor fi în stare de alertă pentru a fi desfășurați în câteva zile, în condițiile în care Marea Britanie preia comanda Forței Comune de Foarte Mare Pregătire a NATO".

Șefii militari sunt îngrijorați că dictatorul ar putea lansa o nouă ofensivă dacă forțele sale vor învinge Ucraina în cel mai mare război terestru european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Într-un interviu acordat publicaţiei Daily Express, Shapps a mai spus: "Pe măsură ce conflictul din Ucraina se apropie de cea de-a doua aniversare, este mai important ca niciodată să fim alături de aliații noștri. Nu putem permite unui dictator ca Putin să câștige acest război, pentru binele tuturor. Astăzi, Moscova a amenințat Finlanda, unul dintre cei mai noi membri ai NATO. Ca întotdeauna, ne vom ridica împotriva acestei amenințări. Trupele britanice sunt complet înarmate și pregătite în cazul în care Putin încearcă o ofensivă majoră. Avem unii dintre cei mai buni soldați din lume și unele dintre cele mai avansate echipamente pentru a prelua conducerea în acest moment crucial. NATO nu reprezintă niciun fel de amenințare pentru Rusia. Nu avem niciun interes pe teritoriul lor, dar țările din cadrul organizației care au încheiat tratatul se vor apăra întotdeauna reciproc dacă vor fi atacate".

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin Ucraina Marea Britanie Rusia
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close