Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin: "Pacea va veni când Rusia își va atinge obiectivele!" | Liderul rus l-a nominalizat pe premierul Ungariei, Viktor Orban, la conferința sa de presă

Vladimir Putin: "Pacea va veni când Rusia își va atinge obiectivele!" | Liderul rus l-a nominalizat pe premierul Ungariei, Viktor Orban, la conferința sa de presă

Președintele rus Vladimir Putin a reconfirmat, astăzi, intenția Rusiei de a purta un război îndelungat în Ucraina, după aproape doi ani de la invazia din 24 februarie 2022.

de Adrian Iclozan    |    14 Dec 2023   •   12:10

Liderul de la Kremlin a participat, de la ora locală 11, la o conferință de presă televizată și la o sesiune de telefoane în direct de la cetățenii Rusiei.

Cele două evenimente anuale se desfășurau, de regulă, separat, însă președintele rus le-a comasat în acest an, notează presa internațională.

În ceea ce privește războiul din Ucraina, obiectivele rămân neschimbate, a spus el: "denazificarea și demilitarizarea Ucrainei".

"Eroul lor național este o figură nazistă bine cunoscută (...) Pacea va veni atunci când ne vom atinge obiectivele", a adăugat președintele rus.

Evenimentul de joi vine după ce, săptămâna trecută, liderul rus a anunțat că va candida pentru un nou mandat prezidențial la alegerile din martie.

O victorie previzibilă îl va menține la putere cel puțin până în 2030, remarcă analiștii politici.

La conferința de presă în direct, el a spus că întărirea suveranității este una dintre prioritățile sale și că Rusia "nu poate exista" fără ea.

Putin: Lumea a fost surprinsă că economia rusă nu s-a prăbușit în urma sancțiunilor

Lumea a fost surprinsă de faptul că economia rusă nu s-a prăbușit în urma sancțiunilor occidentale, dar aceasta s-a dovedit rezistentă și va rămâne rezistentă în continuare, a afirmat Vladimir Putin.

El a fost întrebat de un reporter al agenției de stat TASS dacă Rusia și-ar putea normaliza relațiile cu Uniunea Europeană, "pe măsură ce Occidentul obosește să sprijine Ucraina și politicienii de dreapta câștigă puterea în Europa".

Președintele rus a răspuns că Europa "a încercat întotdeauna" să împingă Moscova într-o zonă secundară de influență și a acuzat națiunile occidentale că aspiră "să se infiltreze" până la frontierele ruse.

Putin: Rușii și ucrainenii sunt, în esență, același popor

Putin a reluat teza că "rușii și ucrainenii sunt un singur popor, în esență".

"Ceea ce vedem acum este o mare tragedie care seamănă cu un război civil între frați din tabere opuse. Și nici măcar nu este vina lor, întregul sud-est al Ucrainei a fost întotdeauna pro-rus", a continuat el. 

Presa internațională notează că Putin l-a nominalizat în conferința sa de presă pe premierul Ungariei, Viktor Orban, unul dintre cei mai pro-Kremlin lideri din Uniunea Europeană, adversar declarat al primirii Ucrainei în UE și al sprijinului militar pentru Kiev.

Președintele a susținut că Viktor Orban nu este un politician pro-rus, ci "un lider care protejează interesele naționale ale țării sale, spre deosebire de alți lideri europeni".

Putin, întrebare de la un soldat din Donbas care a început cu "victoria este aproape"

Președintele rus a răspuns și la unele dintre cele "2,1 milioane de întrebări" pe care i le-au adresat cetățenii, după cum a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Este vorba despre un bărbat care a afirmat, la telefon, că este un militar din Donbas, regiune ucraineană sub ocupație rusă.

"Apărarea inamicului este pe punctul de a ceda și victoria noastră este aproape", a susținut persoana de la telefon.

Aceasta l-a întrebat pe Putin dacă e posibil ca, după război, să fie înființat un organism în cadrul căruia veteranii militari să contribuie la educația elevilor.

"Este relevant în cel mai înalt grad, și acest lucru este absolut evident la momentul de cotitură al istoriei pe care îl trăim. Războaiele nu sunt câștigate de generali, ele sunt câștigate de profesori de școală", a răspuns președintele rus, adăugând că este important ca tinerii ruși să fie crescuți în spiritul valorilor patriotice.

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close