Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin i-a făcut propunerea finală lui Volodimir Zelenski. Președintele ucrainean este prins la mijloc

Vladimir Putin i-a făcut propunerea finală lui Volodimir Zelenski. Președintele ucrainean este prins la mijloc

La trei zile după întâlnirea premierului Israelului, Naftali Bennett, cu președintele rus, Vladimir Putin, la Moscova, detaliile încep să iasă la iveală.

Vladimir Putin i-a făcut propunerea finală lui Volodimir Zelenski. Președintele ucrainean este prins la mijloc
Sursa foto: getty images
de Laura Dinu    |    09 Mar 2022   •   13:19

Potrivit unor persoane care sunt la curent cu detaliile despre întâlnire, citate de Jerusalem Post, situația actuală este că Rusia a oferit o versiune „finală” a ofertei sale de a pune capăt crizei, pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să o accepte sau să o refuze. 
 
Propunerea a fost considerată „dificilă”, dar nu „imposibilă”, spun sursele. Este mai rău decât ceea ce ar fi obținut Zelenski înainte de invazie, dar „decalajele dintre părți nu sunt mari”. 

A fost dat ordinul de încetare a focului în așteptarea deciziei lui Zelenski

Putin a ordonat forțelor sale să se oprească și a fost dat ordinul de încetare a focului în așteptarea deciziei lui Zelenski, au spus sursele. 
 
Dacă președintele Ucrainei respinge propunerea, presupunerea președintelui francez Emmanuel Macron potrivit căreia „ce este mai rău abia acum urmează” este posibil să se întâmple. Într-un astfel de scenariu, Putin va ordona armatei sale să meargă până la capăt şi să schimbe faţa Ucrainei, potrivit publicaţiei israeliene.

Zelenski este prins la mijloc

Zelenski este prins la mijloc, au spus sursele. Pe de o parte, se bucură de o popularitate imensă şi a devenit un fel de Che Guevara. Pe de altă parte, el ştie cum a sfârşit revoluţionarul şi şeful de gherilă argentinian.
 
Zelensky poate întări independența Ucrainei, dar va trebui să plătească un preț mare, au spus sursele. Se presupune că el va fi forţat să renunţe la contestata regiune Donbas, să îi recunoască oficial pe disidenţii pro-ruşi din Ucraina, să promită că Ucraina nu va adera la NATO, să reducă armata şi să declare neutralitatea ţării.

Dacă va refuza propunerea, urmarea ar putea fi teribilă

Dacă va refuza propunerea, urmarea ar putea fi teribilă: mii sau chiar zeci de mii de ucraineni vor muri şi există un mare risc ca ţara să îşi piardă complet independenţa.
 
Potrivit surselor, călătoria lui Bennett la Moscova nu a fost menită să medieze între părți și nu a fost lansată oficial nicio propunere de arbitraj. Mai degrabă, călătoria a fost menită pentru a vedea poziția lui Putin, care era starea lui de spirit și care erau liniile sale roșii pentru ca apoi toate acestea să fie transmise și Occidentului.

Adevăratele negocieri, potrivit surselor, au loc direct între Rusia și Ucraina

Adevăratele negocieri, potrivit surselor, au loc direct între Rusia și Ucraina și sunt mult mai serioase decât spunea Occidentul. Kievul nu a împărtășit Occidentului ceea ce s-a întâmplat în cadrul negocierilor, deoarece nu se dorește atenuarea sentimentul de urgență la nivel mondial. 
 
În realitate însă, ucrainenii știu foarte bine care sunt pretențiile lui Putin și știu că vor trebui să ia o decizie dramatică în zilele următoare. 

Nimeni nu va face presiuni pe ucraineni

Nimeni nu va face presiuni pe ucraineni, au spus sursele; decizia este a lui Zelenski. 
 
Un lucru este însă cert: Putin este hotărât, iar complicațiile tot mai mari apărute de la începutul invaziei nu îl vor descuraja. Dimpotrivă, nu se poate întoarce din drum, așa că, cu cât războiul devine mai dificil și pierderile cresc, cu atât va fi mai presat să arate realizări reale. 
 
Impresia este că, în ciuda faptului că previziunile unei victorii rapide asupra armatei ucrainene s-au dovedit false, Putin este la fel de hotărât ca întotdeauna.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close