Antena 3 CNN Externe Vladimir Voronin cere amnistia generală pentru protestatarii de la Chişinău

Vladimir Voronin cere amnistia generală pentru protestatarii de la Chişinău

Vladimir Voronin cere amnistia generală pentru protestatarii de la Chişinău
Sursa foto: voronin
15 Apr 2009   •   20:07

Vladimir Voronin a cerut amnistierea persoaneor care au fost implicate în protestele violente de la Chişinău, anunţă AFP. Mai mult, el cere încetarea urmăririi penale împotriva acestora, mai puţin a infractorilor recidivişti.

"Reprezentanţii crimei organizate şi recidiviştii care s-au folosit de situaţia politică vor rămâne în locuri unde sunt privaţi de libertate. În ceea ce priveşte ceilalţi participanţi la evenimentele din 7 aprilie, le cer organelor competente sã decreteze o amnistie generală şi să ceară încetarea oricãror forme de urmărire împotriva participanţilor la acţiunile de protest pe străzi" a spus preşedintele moldovean.

Preşedintele moldovean a acuzat autorităţile române de ?lipsă de sinceritate? în ceea ce priveşte relaţiile cu Republica Moldova, căreia acestea refuză să îi recunoască statutul de stat suveran.
?Totuşi ispita de a privi Republica Moldova ca pe un teritoriu pierdut, care, în anumite circumstanţe, ar putea fi recuperat, mai frămîntă minţile unora. ?Problema Basarabiei?, cum este numită la Bucureşti, a devenit şi un cal de bătaie electoral în însăşi România? a spus Voronin.

El a condamnat disursul lui Traian Băsescu, despre care a declarat că este un exemplu ?de revanşism statal?. Mai mult, potrivit lui Voronin, televiziunile din România au contribuit la situaţia creată în ţara sa, chemând practici cetăţenii moldoveni la rebeliune.

?Toate aceste semnale alarmante ne-au determinat să introducem regimul de vize pentru cetăţenii români. Această măsură impusă este doar un răspuns statului vecin, care s-a lăsat antrenat făţiş în evenimentele politice interne din Moldova? a declarat Voronin.

Citiţi discursul lui Voronin (pdf)

Voronin a organizat marţi o şedinţă de lucru pe tema protestelor de la Chişinău, la care au participat şi membri ai Parlamentului. El a cerut oficialilor să prezinte situaţia din Republica Moldova preşedinþilor statelor membre UE, instituţiilor europene şi internaţionale, în special Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi Adunãrii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Vladimir Voronin discurs
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close