Antena 3 CNN Externe Volodimir Zelenski, pus la punct de aliaţi la Summitul NATO de la Vilnius

Volodimir Zelenski, pus la punct de aliaţi la Summitul NATO de la Vilnius

Ucraina este cu un pas mai aproape de NATO după summitul istoric de la Vilnius. Alianţa Nord-Atlantică a anunţat că va întări sprijinul pentru ţara vecină împotriva agresiunii ruseşti. Liderii NATO i-au spulberat însă speranţele lui Volodimir Zelenski în privinţa unei primiri imediate.

de Georgiana Adam    |    13 Iul 2023   •   09:10

Şi Suedia mai are de aşteptat până când va fi membru cu drepturi depline. Preşedintele turc Recep Erdogan a anunţat că parlamentul din ţara sa va ratifica tratatul abia în octombrie, atunci când aleşii se vor întoarce din vacanţă.

Volodimir Zelenski a fost pus la punct după ce s-a arătat iritat de refuzul aliaţilor de a primi Ucraina în NATO. Joe Biden a transmis clar că nu se pune problema aderării până când nu se va încheia războiul cu Rusia.

Volodimir Zelenski, pus la punct de aliaţi la Summitul NATO de la Vilnius

"Şi toţi aliaţii noştri au căzut de acord că viitorul Ucrainei se află în NATO. Nu cred că este o surpriză pentru niciunul dintre noi. Sper că nu este o surpriză pentru dumneavoastră, domnul preşedinte. Vom ajuta Ucraina să construiască o apărare puternică şi capabilă pe uscat, în aer şi pe mare, care va fi o forţă de stabilitate în regiune şi va descuraja orice ameninţare", a declarat Joe Biden, preşedintele Statelor Unite ale Americii.

Iar Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că, deşi Ucraina nu va deveni deocamdata membru al alianţei, ea va putea fi prezentă la luarea deciziillor.

Aliaţii au vorbit si despre situaţia Republicii Moldova. NATO a solicitat Rusiei printr-un comunicat să își retragă urgent trupele din Transnistria.

×
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close