Antena 3 CNN Externe Volodimir Zelenski, vizită-surpriză pe linia frontului: "Sunt mândru de apărătorii noştri!"

Volodimir Zelenski, vizită-surpriză pe linia frontului: "Sunt mândru de apărătorii noştri!"

Președintele Ucrainei a părăsit capitala Kiev și a făcut o vizită pe linia frontului.

Volodimir Zelenski, vizită-surpriză pe linia frontului: "Sunt mândru de apărătorii noştri!"
Sursa foto: Twitter
de Adrian Iclozan    |    29 Mai 2022   •   16:33

Zelenski a vizitat poziții din prima linie în regiunea Harkov, notează CNN.

Presa internațională relatează că este prima apariție oficială a lui Zelenski în afara regiunii Kiev de la începutul invaziei ruse lansate pe 24 februarie.

"Vreau să vă mulțumesc fiecăruia dintre voi pentru serviciile aduse. Vă riscați viața pentru noi toți și pentru statul ucrainean. Vă mulțumesc pentru că apărați independența Ucrainei. Aveți grijă de voi", le-a spus Zelenski soldaților.

Într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, liderul ucrainean a publicat un clip video din Harkov, precizând: "2.229 de case distruse în Harkov și în regiune.

Vom restaura totul, le vom reconstrui, le vom umple de viață. În Harkov și în toate celelalte orașe și sate unde s-a manifestat răul".

"În acest război, ocupanții încearcă să obțină măcar un succes pentru ei înșiși.

Dar ar fi trebuit să înțeleagă demult că ne vom apăra pământul până la capăt. Nu au nicio șansă. Vom lupta și, cu siguranță, vom câștiga", a continuat el, într-un alt mesaj.

Harkov a fost recent bombardat iar corespondentul BBC Joe Inwood a relatat că "loviturile cu rachete efectuate joi de ruși asupra celui de-al doilea mare oraș al Ucrainei arată cum trupele Moscovei s-ar putea întoarce aici după ce 'termină' cu campania din Donbas".

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În timpul vizitei la Harkov despre care s-a aflat oficial duminică, Zelenski a primit ultimele informații privire la situația de acolo și a vizitat cartiere cu clădiri administrative și rezidențiale afectate de bombardamente în oraș.

El a prezidat, de asemenea, o întâlnire cu oficiali regionali, inclusiv lideri militari și primarul din Harkov.

Oficial ucrainean: "31% din regiunea Harkov e în mâinile rușilor"

Oleg Sinegubov, șeful Administrației Militare Regionale Harkov, a precizat că 31% din teritoriul regiunii este în prezent ocupat, iar 5% a fost recuperat prin lupte din mâinile rușilor de forțele ucrainene.

"Deoarece bombardamentele continuă, încă nu putem să inspectăm pe deplin unele dintre așezările eliberate, să efectuăm operațiuni de deminare completă și să începem reconstrucția infrastructurii critice. Acolo unde aceste lucruri se pot face de la distanță, le facem", a indicat oficialul ucrainean.

El a mai spus între cele 2.229 de clădiri menționate de președintele Zelenski, 225 au fost complet distruse iar în districtele de nord și de est ale acestui al doilea mare oraș din Ucraina peste 30% dintre locuințe au fost avariate sau distruse.

La Harkov, președintele ucrainean a discutat despre planurile de reconstrucție a orașului, prin ridicarea de locuințe moderne dotate cu adăposturi anti-bombe.

"Trebuie să găsim fonduri, linii de credit. Statul trebuie să asigure garanții, iar liderii orașelor și regiunilor trebuie să găsească proiecte mari și bani", a indicat Zelenski.

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski Harkov
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close